Film, Skönlitteratur

Country noir

Publicerat 8 juni 2011 | Av |

Det här är det allra skitigaste USA man kan tänka sig och lite till. Människorna som bor i den lilla hålan i Ozarkbergen försörjer sig på att tillverka crack och andra mer eller mindre kriminella jobb.

De flesta är släkt till varandra på nära eller långt håll och en form av sammanhållning kan skönjas. Men det är på gott och ont. För det kan lika gärna sluta med en kula i huvudet om någon gör fel. Men det kan också bli en köttbit eller några konserver så man inte svälter ihjäl.

Det är kallt, blött, armod och misär. Det är verkligen En helvetes vinter, som boken heter på svenska.

I detta white trash-område lever den unga Ree med sin familj. Pappan har åkt in i fängelse, men släppts mot borgen och sedan är han spårlöst försvunnen. Det är nu upp till Ree att hitta honom eller det som är kvar av honom. Annars så tillfaller hus och mark polisen eftersom han satte det i borgen. Hon blir avvisad hos de flesta som hon ber om hjälp och snart förstår hon att han är död och att alla vill tysta ner detta. Man får följa hennes kamp att hitta liket av sin far samtidigt som hon tar hand om sin psykiskt sjuka mamma och sina två småsyskon.

Daniel Woodrell skriver hårdkokt och tufft, men hans böcker präglas också av en sorts skimrande och mycket vacker poesi, särskilt i naturbeskrivningarna. Så också här. Det glimrar till ibland i fattigdomen.

Boken och/eller filmen?

Har man läst en bra bok och det sedan görs en film som bygger på den, blir man ofta besviken . Det måste vara svårt att fånga den stämning och alla tankar som boken återger. Många regissörer och manusförfattare har nog slitit sitt hår och jobbat oerhört seriöst, ändå blir filmen ganska platt. Men nu när det har gjorts en film av denna oerhört gripande bok så har de lyckats väldigt bra. Givetvis så är det en hel del som inte är med i filmen men den är mycket sevärd.

Huvudrollen, som Ree, i Winters Bone spelas med stor skicklighet av Jennifer Lawrence och man har klarat av att fånga den ruggiga och obehagliga miljön.

Det är ett tragiskt, mänskligt elände, men samtidigt humoristiskt skildrat och parallellt så finns det lite solidaritet och kärlek. Country Noir av yppersta märke.

Låna boken och filmen på Stadsbiblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.