Barnböcker, Skönlitteratur, Stadsbiblioteket Miini

Detalj ur omslag till "När prinsessor går på zoo".Natur & Kultur förlag.

Coolaste prinsessan 10 år

Publicerat 23 oktober 2013 | Av |

När jag var småbarnsmamma på 70-talet var prinsessan långt borta. Barnboken var realistisk och berättade gärna om barnets vardag. Höghusen tornade upp sig på boksidorna och pappan stretade till dagis i motvind och snömodd. Och så hade vi ju kapitalisten Sprätten som satt på toaletten och fördärvade våra vattendrag. Men sedan kom sagan tillbaka!

På 80- och 90- talen erövrade sagan åter sin plats i litteraturen. Med fantasygenren fick vuxna också njuta av sagans kraft och magi!

Prinsessan som sagoväsen har aldrig upphört att fascinera oss. Hon är oftast vacker och osjälvisk, hon förenar ljuvhet med list och förutseende.

Författaren Per Gustavsson gjorde prinsessrevolution när han 2003 gav ut sin bok Så gör prinsessor. På ett finurligt sätt väver han samman feminism, oräddhet och ett hejdlöst bejakande av extravagans och färgen rosa.

När prinsessan vaknar på morgonen serveras hon prinsesstårta av en utsträckt arm och sedan är det dags att gå in i klädkammaren och välja och vraka bland hundratals rosastinna klänningar, skor och guldsmycken. ”För så gör prinsessor”. Vilket drömläge för en liten flicka (eller pojke) att fantisera kring!

Men tro nu inte att hon sitter och äter gräddbakelser resten av dagen. När hon uppfyllt sina traditionella plikter som att döpa båtar, väntar de mer krävande uppdragen. För prinsessan är full av kraft och mod och backar inte för något. När hon viftar med sitt svärd darrar rövarna av skräck och den vildsinta draken sitter plötsligt vackert som en liten hund. Och när prinsessan kopplar av broderar hon inte, utan tacklar vildast av alla i hockeymatchen.

Lagom till 10-årsjubileet har Per Gustavsson kommit ut med en ny prinsessbok;  När prinsessor går på zoo. Den är en fartfylld förväxlingshistoria där inget är vad det ser ut att vara. När zooparken skall invigas påbjuds utklädning och maskerad. Men vad nu? Alla de vilda djuren rusar omkring fritt i parken! Nu slår prinsessan följe med en pojke och med mod och list fångas djuren in. Då kommer djurparksdirektören springande. Djuren är inte djur utan utklädda människor. För det är ju synd att låsa in riktiga djur. Och pojken är inte en pojke utan prinsessan som är utklädd. Då lyfter prinsessan av sig sitt prinsesshuvud och därunder finns prinsen!

Det fina med Per Gustavssons böcker är att han aldrig är övertydlig eller vänder helt på könsrollsperspektivet. Vi flickor vill ju verkligen vara prinsessor under en viss, övergående period av våra liv. Jag gissar att det är det sätt som vi erövrar vår kvinnlighet på, när vi tar ut svängarna i rosa och guld och upptäcker att vi faktiskt är flickor.

Per Gustavsson har också skrivit böcker om prinsar. Då kanske man kunde tro att han vill göra prinsen mjäkig, men den fällan undviker han. Böckerna om prinsen är blå, men prinsen själv är klädd i rosa. Han är minst lika modig som prinsessan, men backar inte för att bli räddad av henne när hon klättrar upp för klippväggen med sina högklackade skor som klätterredskap.

Böckerna om prinsessan och prinsen är helt befriade från det värderande könsrollstänkandet och bejakar både pojkars och flickors särart på ett underbart vis!

Läs och låna också:

När prinsessor fyller år

När prinsessor tar semester

När prinsessor vaknar om natten

När prinsessor fångar drakar

När prinsessor har kalas

När prinsar blir förtrollade

Prinsessans rockband

När prinsar stannar hemma

När prinsar råkar i äventyr

Kommentarer inaktiverade.