Tillbyggnaden
Nu börjar fasaden bli klar! Foto Anja Sjögren

Nu börjar fasaden bli klar! Foto: Anja Sjögren

Kika in i bygget av Stadsbiblioteket!

Publicerat 13 november 2013 | Av |

När regnet gör ett uppehåll och göteborgshimlen glöder passar vi på att titta in i bygget uppe på Götaplatsen.
Följ med in i Stadsbiblioteket på en rundtur bland kablar
och byggställningar.

bygget_november_nr2_fotoanjasjogren

Stora delar av fasaden börjar bli klar. Runt huset sträcker sig tegelpelare – pilastrar – mot himlen. Mot Lorensbergsteatern är bygget av en trappa på utsidan av huset i full gång. Tänk att sitta här och mysa i solen med en kaffe och en god bok – visst låter det lockande?

 

bygget_november_nr3fotoanjasjogren

Inne i huset händer det mycket! Golven börjar bli klara och ligger täckta för att inte slitas. Glasväggarna har hittat sina platser och många ytor är målade. Rummet i orange med glasväggar är ett bokningsbart rum – här kommer du kunna stänga in dig och gräva ner dig i litteraturen.

 

bygget_november_nr4_fotoanjasjogren

En stor del i den nybyggda delen utgörs av en panel med ett konstverk i morsekod. Projektledaren Jesper Johansson som visar oss runt, berättar att det gäller för byggjobbarna att hålla tungan rätt i munnen när de arbetar med panelen. Den är spontad – blir något fel längre ner måste man plocka ner den bit för bit hela vägen uppifrån.

I den breda trappan i entrén är det perfekt med plats för att sitta och läsa eller lyssna på föredrag – redan nu sitter ofta personalen på bygget i trappan och diskuterar.

 

bygget_november_nr5_fotoAnjasjogren

Cafét växer fram tydligare timme för timme. Härinne kommer det lagas god mat som du kommer kunna ta med dig ut på balkongen och njuta av.

 

bygget_november_nr6

Man lär sig något nytt varje dag – vi fick lära oss att rosa ritningar används av elektriker, vita av arkitekter, blå till konstruktion och bruna till ventilation och avlopp.

 

bygget_november_nr7

Nu har den nya entrédörren kommit på plats och behöver testas och köras in.

Flera konstverk finns kvar – så man känner igen sig lite här och var i huset. Ser du var vi befinner oss på bilden över till vänster?

 

bygget_november_nr8

När innertaket vid den gamla entrén ska målas är det uppbyggnaden av ställningen som tar mest tid. Det gäller att inte vara höjdrädd – vi vågar oss upp och kikar med lätt svindel ner genom springorna. Men visst är det vackert med ljusinsläppet från takkupolerna?

 

bygget_november_nr9

Vi tar en sväng upp på taket och tittar på ljuskupolerna  från andra sidan. Här möter nylagd rödlysande koppar den äldre ärgade gröna. Det tar ca 50 år för en kopparyta innan blir helt grön. Den gamla kopparen sattes på huset för 46 år sedan – 1967 – då det byggdes.

 

bygget_november_nr10

Tack för den här gången. Nästa gång vi tar oss en titt i huset hoppas vi att fasaden är helt klar. Är det något annat du längtar efter att se bilder från? Skriv i så fall gärna en kommentar!

2 svar till “Kika in i bygget av Stadsbiblioteket!”

  1. Jättefint! Är det någon arkitekt som har tänkt till, funderat över hur man rör sig, hur ljuset faller , vad rummen har för form och sånt?