Barnböcker, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Nalles Poesi". Albert Bonniers Förlag.

Britt G. Hallqvist 100 år!

Publicerat 14 februari 2014 | Av |

Idag den 14 februari skulle författaren Britt G. Hallqvist fyllt hundra år. Hurra för henne och hennes underbara ordkonst!

Ibland kan det kännas sorgligt att vissa författare blir lite bortglömda. Man vill att förlagen skulle anstränga sig mer att hålla bra böcker vid liv och ge ut nya upplagor som kan glädja nya generationer.

Lagom till Britt G. Hallqvists 100-årsjubileum har Bonniers gett ut antologin Små saker: dikter, sånger och verser med de bästa av hennes texter. Fint att ge bort som dopgåva! Men Britt G. är ändå en levande författare, särskilt genom sina översättningar av dramatik och de många vackra psalmer som hon skrivit.

Min absoluta favorit är boken Nalles Poesi, som utkom 1975, med roliga illustrationer av Madeleine Sandell.

Den lätt åldrade nallebjörnen glöms kvar i flytten och sitter i ett hörn och tycker synd om sig själv. Naturligtvis måste allt vara ett misstag! Uppmuntrad av sina fantasier om hur förkrossade alla skall bli när de upptäcker att han är borta –  letar han rätt på den nya adressen, ”skallig, nött men ingalunda trist”. Åh vilken fest man skall ställa till med när han saknad kliver över tröskeln!

Men nej. I nya lägenheten är allt kaos och full av självömkan kryper Nalle ihop bakom elementet med en öl och lite kall spenat från det halvöppna kylskåpet.

Nå, efter en avstickare till en annan barnfamilj där han blev allt för uppskattad med spetsar, krås och krus rymmer han tillbaka till Lillan, sin gamla ägarinna. Det finns ju gränser för vad en mogen man tål. Och snart har han erövrat Lillans hjärta på nytt.

Bortsett från en tillfällig konkurrens från en ny familjemedlemmen, den löjliga pudeln Pompidou, är nu Nalle åter viktig i Lillans liv. Varje dag nya äventyr!

Även gamla björnar har känslor. Hur kul är det att få följa med till lekis när man är 53 och tvingas äta klister – så klart man blir bister! Eller att behöva uthärda livet på landet och repa blåbär och låtsas gå i ide. Huh! Och lite fåfäng är han också och skriver brev till den berömda Nalle Puh för att få lite tips på hur även han kan bli berömd.

Liksom sin stora idol Evert Taube är Nalle poet och sångare. Full av beundran försöker han författa Nalle Schewens vals genom att travestera texten men det går inget vidare. Vad är en rospigg?

Så bestämmer sig Lillan för att hon är för gammal för att leka med nallar. Nu skall han sova i en låda på vinden.

Men Lillan vaknar om natten

Och känner en tass på sin kind.

Vad är det? Jo, Nalle har lämnat

sin ödsliga vind!

 – Det kvittar om du vill leka med Nallebjörn eller ej.

Ja Lillan, fast du är gammal, jag leker med dej!

Kommentarer inaktiverade.