Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Brandmannen" av Ulf Kvensler. Albert Bonniers förlag.

Omslag till boken "Brandmannen" av Ulf Kvensler. Albert Bonniers förlag.

Brandmannen

Publicerat 4 september 2023 | Av |

En frånvarande pappa är döende och söker åter kontakt med sin vuxne son. Därefter följer en maktkamp ingen kan vinna. Är Isak galen eller är hans pappa det?

Ulf Kvensler has done it again. Efter förra årets succé med Sarek, som utsågs till ”Årets debut” 2022 av Svenska Deckarakademin, är han tillbaka med ännu en psykologisk thriller. Brandmannen utspelar sig i andra miljöer – det underbara och fruktansvärda Sarek är utbytt till ett somrigt Gotland. Men samma obehagliga känsla som kryper sig in under skinnet, samma ifrågasättande av vad som egentligen är sant och lika skickligt skildrade relationer återfinns även i Brandmannen.

Isak jobbar i hemtjänsten någonstans i Småland, bor i en hyresrätt med sin flickvän Madde och har kontakt med sin morfar som han växte upp hos. Plötsligt hör hans pappa av sig. Han är döende och vill träffas. Han erbjuder hundratusen kronor för att Isak och Madde ska bo i hans hus på Gotland i en vecka.

Först säger Isak nej. När han var liten var han med om en hemsk brand där hans mamma och lillasyster miste livet. Efteråt verkar pappan ha övergett honom. Trots traumat och de komplicerade känslorna till sin far tackar han till slut ja för pengarnas skull.

Väl på Gotland börjar ett kammardrama mellan pappan, Isak och Madde. Pappan har ett modernt, påkostat hus med dyr konst och lyxiga sportbilar. Ändå är obehaget alltid närvarande. Pappan tänjer hela tiden på gränserna. Isak låter sig övertalas om och om igen – tills det går för långt.

Det märks att Kvensler i grunden är en manusförfattare. Språket är oftast väldigt enkelt och rakt på sak, ändå lyckas författaren inkludera små detaljer som gör att scenerna blir tydliga. Jag kan verkligen se boken som en film.

Jag hade väldigt höga förväntningar när jag började läsa Brandmannen. Sedan tänkte jag att jag nog skulle bli besviken. Miljöerna lockade mig inte lika mycket som i författarens debutroman, karaktärerna tilltalade mig inte heller på samma sätt. Ändå var det ganska spännande och jag fortsatte läsa. Sedan kom jag till de sista hundra sidorna och då fick den fart! Det var dramatisk vändning efter dramatisk vändning. Nej men alltså, det blev bra.

Om du vill ha den där ”VA?!”-känslan och oändligt med plot twists så är detta thrillern för dig.

Just nu är det kö på Brandmannen men den finns även som e-bok i appen Libby.

 

Vi har tidigare skrivit om Sarek på bloggen.

Kommentarer inaktiverade.