Arrangemang
Foto: Priyan Phoenix

Foto: Priyan Phoenix

Bostadsmarknaden

Publicerat 22 januari 2013 | Av |

Det kan verka tryggt att bo i storstan i en lägenhet i de attraktiva kvarteren, med ett stadigt jobb och dyra vanor…

Det händer inte mig, så där skulle aldrig jag göra, kanske man tänker när man sitter djupt försjunken i en fåtölj framför TV:n och tittar på TV3:s ”Lyxfällan”. Personerna i programmet blir uppläxade av professionella ekonomer med många års erfarenhet av privatekonomi.

– Fattar ni inte att det inte går ihop! En lön på 16 500 kronor och en arbetslös kan inte spendera 50 000 kronor per månad!, skriker programledaren rätt in i kameran illröd i ansiktet.

Det har skrivits och debatterats länge om amorteringskravet och att svenska hushåll måste bli bättre på att amortera. Grekland med Europas sämsta ekonomi och ett land i djup kris, har en befolkning med mindre bostadslån än svenskarna generellt. Frågan jag ställer mig är varför ser bostadspolitiken ut som den gör och varför ökar bostadslösheten i en allt snabbare takt när priserna stabiliseras. Villaägarna har historiskt varit de som klarat sig bäst när räntan stigit och efterfrågan minskat. Man har litat på en långsiktig positiv utveckling och i regel är villaägarna ägare till sina bostäder under en längre tid än lägenhetsinnehavare och har därför klarat både långa och korta kriser föredömligt. När räntan stiger väljer villaägarna istället att hyra ut sina villor istället för att sälja till för låga priser. Men vem vet om eller när efterfrågan kommer tillbaka.

– Vi tror inte att det finns en bostadsbubbla. Men det finns en oroande skuldsättning för svenska hushåll. Svenska hushåll är de näst mest skuldsatta efter de danska i Europa. Det farliga är när folk börjar tro att bostadspriserna alltid fortsätter upp eller ibland bara tar en paus. Men alla priser som går upp kan också gå ned.

Stefan Ingves, Sveriges Riksbankschef, vill begränsa bolånetaket i förhållande till disponibel inkomst. Idag ligger skuldtaket på 170% och enligt en artikel i GP anser Ingves att taket begränsas till 200% i förhållande till disponibel inkomst. I Stockholm är siffrorna passerade för länge sedan, de mest alarmerande siffrorna pekar upp emot 600%. Dessutom är Stockholmarna sämst i landet på att amortera och detta kan få den enskilde att hamna i en djup ekonomisk kris med orimligt höga skulder, precis som de flesta av deltagarna i ”Lyxfällan”. Programmen avslutas oftast lyckligt med att hushållen får en rejäl lektion i privatekonomi, restriktioner, sönderklippta kreditkort och inför hela Sverige lova att de ska börja bospara och leva sunt.

Måndag 28 januari 2013, arrangerar Riksdagshörnan Göteborg en debatt om Bostadspolitik på Linnéstadens bibliotek, kl. 18.30.

Medverkar gör: Gunilla Carlsson (S), Susanna Haby (M), Eva Olofsson (V), Lars Tyskling (FP), Annelie Enochson (KD) och Rickard Nordin (C)
Moderator: Anders Orrenius, journalist Riksdag & Departement.

Kommentarer inaktiverade.