Film

”Boo you whore”

Publicerat 22 oktober 2012 | Av |

Ibland behöver vi lite lättsam underhållning. Genom high school-filmer kan vi fantisera om den alternativa verklighet där det största problemet man har är vilket läppstift man ska välja för dagen.

Mean Girls

Drottningen av high school-filmer. Mean Girls är redan kult och var en formande filmupplevelse för 90-talsungar som jag. Så många skämt har byggts på citat från den här filmen, så många referenser har gjorts till den. Det går inte att förstå hälften av dagens popkultur utan att ha sett den här filmen. Klassiska citat inkluderar (se även titeln på inlägget):

”She doesn’t even go here!”

”Do you even go to this school?”

”No, I just have a lot of feelings.”

Och:

”Four for you Glen Coco, you go Glen Coco.”

Det som gör att Mean Girls sticker ut ur mängden är Tina Fey. Det är hon som har skrivit manus till filmen och hon är, kort uttryckt, en gudinna. För de oinvigda som inte har sett detta mästerverk, så ska jag berätta lite om handlingen. En ännu inte nedknarkad och oskuldsfull Lindsay Lohan börjar i amerikansk skola efter att ha bott i Afrika större delen av sitt liv. Kulturkrock uppstår. Hon snyggar till sig och börjar umgås med skolans populära brudar men planerar i hemlighet att förgöra dem med hjälp av emosarna.

Easy A

Lite mer light än Mean Girls, men klart sevärd. Emma Stone spelar en tjej som på tjejtoan drar en liten vit lögn och säger att hon legat med en kille hon träffat, fast hon egentligen är oskuld. Tonåringar i USA tycker tydligen att detta är jätteintressant och chockerande och ryktet sprider sig att hon är en superslampa. Emma Stone spinner vidare på detta rykte så till den grad att hennes föräldrar kärleksfullt börjar kalla henne för hora. Varför hon gör detta blir aldrig riktigt klart för mig, för att hon är uttråkad?

Filmen är i alla fall rolig med en smart huvudkaraktär och riktar en känga mot dubbelmoralen och sexfixeringen i den amerikanska kulturen.

Clueless

Så underbart ytligt det kan bli. På en high school under 90-talet kämpar Cher med sina tonårsproblem. En ny tjej kommer till skolan, och Cher bestämmer sig för att ta henne under sin vinge. Hon lär henne allt om mode och hur man är populär och gör sitt bästa för att para ihop henne med olika killar. Cher har själv inte samma tur i kärlekslivet. Först blir hon kär i en ursnygg och perfekt kille…………. som visar sig vara gay. Sedan blir hon kär i en annan snygg och rolig kille…………… som är hennes halvbror. Det går ju sådär för Cher.

Jag har svårt att sätta fingret på varför jag älskar Clueless så mycket, det är något av ett mysterium. Kanske är det för att hon har något program i datorn som parar ihop hennes outfits så att det inte blir en ”mis-match” (Varför finns inte denna appen?!).

Heathers

Ännu längre bak i tiden, hela vägen till 80-talet, kom en film som hette Heathers. Här är Winona Ryder på sin topp. Heathers är high school-film gone bad. Den skruvade mardrömsversionen. Det börjar med de sedvanliga terrorbrudarna som Winona börjar bli lite trött på. De heter alla Heather och spelar cricket (Jättekonstigt. Var det en grej i USA under 80-talet?) och styr likt diktatorer över skolan. En dösnygg Christan Slater dyker upp, Winona blir kär. Det blir snart uppenbart att Christian Slater inte har alla chips i påsen. Han förvandlas till Norman Bates och börjar mörda alla Heathers. Fast Winona har en inte jätteliten del i det hela.

Bästa citatet: ”Fuck me gently with a chainsaw.”

Så skruvat. Så bra.

2 svar till “”Boo you whore””