Blogg, Skönlitteratur
Läsutmaning 2020

Boktips till Läsutmaning 2020

Publicerat 22 februari 2020 | Av |

Såg du vår Läsutmaning 2020 där vi gav förslag på 20 ”utmaningar” du kunde ta dig an att läsa under året? Vissa utmaningar är kanske lite svårare än andra att komma på böcker att läsa, så här får du några förslag på böcker till de mer utmanande utmaningarna.

Läsutmaningen 2020

Läs en bok med en fågel på omslaget


Balladen om sångfåglar och ormar – Suzanne Collins
I Balladen om sångfåglar och ormar följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig. Balladen om sångfåglar och ormar tar sin början på morgonen inför den tionde ”Slåttern”. Ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar som ska delta, och med all sannolikhet slaktas, i Hungerspelen. Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation. Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris?


Minoritetsorkestern – Chigozie Obioma
Chigozie Obioma är tillbaka med en ödesmättad Romeo och Julia-historia om en fattig bondpojke och den passionerade kärlek som förändrar hans liv. Chinonso råkar passera förbi just när Ndali tänker hoppa från en bro. Mot alla odds blir de förälskade, men Ndalis välbeställda föräldrar kan inte erkänna en obildad bonde i familjen. De gör allt de kan för att tvinga isär det unga paret.


Löparna – Olga Tokarczuk
Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjärta över gränsen till Polen. En kvinna flyger över halva jordklotet med uppdraget att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek. En man sjunker långsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. Den ryska sekten Löparna förkunnar att vägen till frälsning ligger i att aldrig slå sig till ro.

This Is How You Lose the Time War
Se nedan, med denna boken kan du slå två flugor i en smäll. Både tidsresa och fågel på omslaget!


Läs en bok som innehåller tidsresor

Tidsresenärens hustru [Klicka och låna]
Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. De möts för första gången när Clare är 6 år och Henry är 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Plötsligt ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Och Clare kan inget annat än att vänta på hans återkomst.


This Is How You Lose the Time War
This Is How You Lose the Time War är en episk kärlekshistoria som spänner över både tid och rum. Bland askan i en döende värld hittar en agent till Befälhavaren ett brev. Det står: Bränn detta innan du läser. Således börjar en osannolik korrespondens mellan två rivaliserande agenter fast beslutna om att säkra bästa möjliga framtid för sina stridande fraktioner. Det som började som en hån, ett skrytande på slagfältet, växer till något mer. Något episkt. Något romantiskt. Något som kan förändra det förflutna och framtiden. Men upptäckten av deras band skulle också komma att betyda döden för var och en av dem. Trots allt är det fortfarande ett krig. Och någon måste vinna kriget. Det är så krig fungerar. Eller hur?


22/11 1963
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin servering. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den nionde september 1958. Varje gång.Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbat världen till just den händelsen. Efter en ”provtur” accepterar Jake. Men han har en egen plan också: att förhindra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever.

Kommentarer inaktiverade.