Skönlitteratur

Detalj ur omslag till "En berättelse om kärlek och mörker". Wahlström Widstrands förlag.

Boktips om kärlek och mörker

Publicerat 18 augusti 2014 | Av |

Konflikten i Gaza är en av de mest uppmärksammade konflikterna i vår tid. Förra veckan gav vi ett boktips på detta tema. Vill man fördjupa sig ännu mer rekomenderas Amos Oz självbiografi En berättelse om kärlek och mörker och A. B. Yehoshuas Den befriade bruden.

En bok om kärlek och mörker är en självbiografi och en av Israels mest sålda böcker. Det är en skildring sedd genom ett israeliskt barns ögon (Amos Oz). När Amos är  tolv år begår hans mamma självmord. Denna händelse genomsyrar boken som dels kan läsas som en familjekrönika om en östeuropeisk immigrantfamilj som flytt nazismens Europa men samtidigt en personlig beskrivning över hur staten Israel bildades.

Den befriade bruden är en relationsroman som kretsar kring en äldre man, Jochanan Rivlin (professor i mellanöstern studier) och sökande efter svaret på varför hans sons äktenskap gått i kras. Det är en gåta som han är besatt att lösa. Hans fru vill att han skall låta sonen leva sitt eget liv, både för sin egen skull och för sonens, men han kan inte släppa det. Efter att makarna har besökt Samahaer, en av Jochanans arabiska studenters bröllop, tar denna privatpsykologiska deckare sin början. Bröllopet blir starten på en resa genom familjehistorien men också en färd genom det moderna Israel.

Det bästa med En berättelse om kärlek och mörker och A.B. Yehoshuas Den befriade bruden är att människorna bakom konflikten ges kött och blod.

Kommentarer inaktiverade.