Arrangemang, Bokcirkel, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Underkastelse" av Michel Houellebecq. Albert Bonniers förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Bokcirkel online: Underkastelse

Publicerat 5 februari 2018 | Av |

Michel Houellebecq född 1958 är en kontroversiell och prisbelönt författare. Han debuterade 1994 med Extension du domaine de la lutte.  Hans internationella genombrott Elementarpartiklarna översattes i Sverige år 2000. Han har ända sen dess debatterats  på grund av böckernas ofta kontroversiella ämnen. Hans senaste till svenska översatta bok är inget undantag.

Året är 2022 och platsen Frankrike. Partiet Muslimska broderskapet har precis besegrat Front National. Huvudperson är litteraturläraren François. Valet har för honom liksom för många andra mest handlat om vem som tagit retoriska poäng i den senaste debatten på tv. När så övertagandet sker så går det förvånansvärt lugnt till i maktens korridorer. Däremot så sker våldsamma sammandrabbningar, något som både medierna och den akademiska världen tiger om.

En fråga som ställs är hur långt huvudpersonen kan gå för att få det bättre. Kan höjden av mänsklig lycka möjligen bestå i största möjliga inordning? Största möjliga underkastelse?

Vår bokcirkel är ett samarbete mellan Göteborgs stadsteater och Göteborgs stadsbibliotek som sätter upp sin tolkning 12 januari – 24 februari. Har du läst boken eller sett pjäsen? Eller kanske både läst boken och sett pjäsen? Vår cirkel startar den 19/1 – 16 februari. Du kan vara med och cirkla om du läst boken eller sett föreställningen. Eller har du kanske både sett dramatiseringen och läst boken och kan göra en jämförelse? Anmäla dig till cirkeln på http://www.bokcirklar.se/bokcirklar/underkastelse/

Kommentarer inaktiverade.