Facklitteratur, Serier, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Dubbelgångare". Atrium Förlag.

Bokcirkel för lärare årkurs 7-9

Publicerat 12 oktober 2013 | Av |

Hänger du med i tonårslitteraturen? Under hösten provar Stadsbiblioteket Dynamo och Angereds bibliotek ett nytt koncept för läsförmedling. Vi riktar oss direkt till lärare för fördjupning inom olika spår av tonårslitteraturen.

Här på bloggen kommer vi att efter varje träff lägga ut läslistor och länktips som ett underlag för er som har varit med på bokcirklarna, men också för er lärare som inte haft möjlighet att få plats på träffarna. Första tillfället var den 17/9 och då pratade vi om pojkar och läsning, serier som ingång till läsning, korta texter och noveller samt diskussion om en bok vi alla läst gemensamt.

”Jag tycker att Sandor/Ida sög hårt. Jag hatar och läsa därför hatar jag alla böcker. Jag ryser när jag ser en bok. Det är så tråkigt att läsa böcker, varför inte se en film, det är ju inte 1700-talet. Fan jag är ju inte på 1700-talet. Det är ju 2004. Jag kommer ju inte att läsa tråkiga böcker när jag blir stor för det är ju bara så tråkigt.” (Pelle åk 7). När Pojkar läser och skriver, Molloy 2007.

Vi inledde träffen med att prata utifrån litteraturutredningen och andra rapporter som visar på att pojkar inte läser i samma utsträckning som flickor, att de har sämre läsförståelse och då också i förlängningen har sämre verktyg och möjligheter att ta sig fram i kunskapssamhället.

Dessa sidor ger ytterligare perspektiv och information om olika undersökningar i ämnet:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/20/02/57/65903c80.pdf

http://spica.utv.miun.se/lasaochskriva/?page=lasning_och_genus

http://genus.se/meromgenus/teman/skola/skolprestationer/kunskapsoversikt–konsskillnader-i-skolprestationer-och-pojkar-i-utbildning

Vi pratade vidare om Molloys studier som visar på att pojkar till stor del skapar sin identitet genom att ta avstånd från allt ”kvinnligt”. Att läsa betraktas som kvinnligt. Att identifiera sig som icke-läsare är således att göra manligt kön. Det kunde även ses som en fråga om klasstillhörighet – vi tillhör inte läsarnas klubb.

Ytterligare information kring detta tema:

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/pojkar-laser-bara-om-man-ocksa-laser/

http://www.litteraturmagazinet.se/opinion/sju-punkter-for-att-fa-pojkar-att-lasa

http://spraktidningen.se/artiklar/2012/05/zlatan-far-grabbarna-att-bladdra

För att möta de icke-läsande pojkarna är det av vikt att se till deras livsvärldar, intressen och läsförmågor. Tecknade serier kan vara en ingång till läsandet. Serien som medium ligger nära populärkulturen i sitt uttryck (reklambilder, filmen, tv- och datorspel) – medievärldar som många pojkar förstår och inte är främmande inför. Bild och text samverkar och hjälper till att skapa inre bilder. Under träffen hade vi även besök av Yvette Gustafsson, en serietecknare från Göteborg som berättade om hur en kan arbeta med bildanalys och historieanalys av serier i skolan. Se Yvettes litteraturlista.

De serier vi tipsade om under träffen:

Banglatown av Daniela Wilks (9:e klass och uppåt)

Vi håller på med en viktig grej av Sara Hansson

Nattbarn av Hanna Gustavsson

Amulett (del 1-4) av Kazu Kibuishi

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius (kan läsas av alla åldrar!)

Coraline av Neil Gaiman

Elin under havet av Sofia Malmberg

 Jordens medelpunkt av Anneli Furmark

Oblivion High av mangastudion MS Mandu (http://oblivionhigh.wordpress.com)

Bleckmossen av Carolina Ståhlberg & Oskar Ekman (http://www.bleckmossen.se)

Berättelser från Engelsfors (serienoveller)

Klassiska seriealbum: http://www.argasso.se/boecker.html?page=shop.browse&category_id=17

Lättlästa titlar

Vad kännetecknar då en lättläst bok som ofta får benämningen LL? Det handlar om att layouten ska ha en viss punktstorlek, radavstånd ska vara luftigt och likaså marginalerna. LL-böcker innehåller ofta korta kapitel med korta meningar utan många bisatser. Vid lässvårigheter av olika slag finns även talböcker och möjlighet till att lyssna via appen Legimus. Vi har även ljudböcker till utlån på biblioteken och via vår e-bokskatalog. Vill du låna böcker till dina elever i skolan kan du vända dig till ElibU.

Mer läsning om läs- och skrivsvårigheter: Hoppa in i böckernas värld

Några av förlagen som ger ut LL-litteratur är Argasso, Nypon Förlag, Hegas och Berghs förlag. Hos Nypon Förlag och Hegas finns på förlagens hemsidor bra näsnycklar till böckerna så att pedagoger kan arbeta mer fördjupat med dem i skolan. Vad vi diskuterade under träffen är att omslagen till de lättlästa böckerna inte är genusneutrala. Många av titlarna riktar sig tydligt mot killar, kanske för att de ska läsa mer och lockas. Men gör de verkligen det?

Litteraturlista Lättläst:

Sprickan av Bali Rai

Mästaren av Alan Gibbons

Komma undan av Anne Cassidy

En blodig knoge av Thomas Halling

Pitbull av Thomas Halling

Om ni bara visste av Christina Wahldén

Tjejen som ville hämnas av Jörn Jensen

Noveller och korta texter.

Det kommer ut fler noveller för vuxna än för barn- och unga trots att efterfrågan är så stor. Vårt tips är att samla på sig många bra, gamla som nyare, och kopiera upp till era elever. Ett relativt nytt förlag som fokuserar på noveller för vuxna (det kan ju hända att det finns några som passar också era elever) är Novellix. Förlaget har också en spännande app som heter Dötid.

Första tillfället kopierade vi upp en novell för alla lärare att ta med sig hem. Novellen Skitgubbe som finns med i samlingen Kulor i hjärtat av Cilla Naumann. Novellerna i samlingen har hög igenkänningsfaktor för unga och behandlar allt från mobbing till att bilden av ens föräldrar förändras. Novellerna innehåller stora möjligheter att diskutera vad som är rätt och fel ur ett moraliskt perspektiv.

En annan kort berättelse är den nyöversatta Om det var krig i Norden. Lärarhandledning hittar du här:

http://lillapiratforlaget.se/wp-content/uploads/2013/04/ODVKIN-NY.pdf

Fler korta texter och noveller:

Hembygd någonstans i Sverige

Älskar, Älskar inte, novellen Bättre än värdelöst av Anna Vikström

Önska bort, önska nytt  av Ingrid Olsson

Det är så du förlorar henne  av Junot Diaz

Den gemensamma bok som alla läste till första bokträffen var Dubbelgångare av Jenny Valentine.

Sammanfattningsvis kan sägas att vissa förutsättningar för att skapa läsande individer behövs:

  • tid (koncentration, för att få läsningen att flyta)
  • Böcker (hjälp in i böckernas värld utifrån personlig läshistoria)
  • Lärarstrategier (reflektioner, perspektiv, det vidgade textbegreppet)
  • Prata om böcker, text, skrivande

Om du, som lärare för årskurs 7-9, har några frågor kring genrer eller ämnen som tas upp här, välkommen att vända dig till Susanne Sandström på Angereds bibliotek eller Daniella Brummer Pind på Stadsbiblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.