Bok eller film eller både och?
En riktigt bra berättelse kan avnjutas på mer än ett sätt. Själv är jag lika förtjust i att läsa en text på traditionellt vis som att se berättelsen i form av film.
Två helt olika berättelser tänker jag tipsa om här; den första utspelar sig kring 1960-talet och den andra på 1630-talet. Antingen du väljer att låna dem som bok eller film på Stadsbiblioteket utlovas en fin upplevelse!
Glasslottet
Först ut är en självbiografi från USA där en mycket speciell familj står i centrum. Det är Jeanette Walls (född 1960) som naket skriver om sin egen uppväxt där hon och de tre syskonen tidigt fick ta ett mycket stort ansvar i en ofta kaotisk vardag. Mamman i familjen var en självupptagen konstnär och pappan, som mest tjänade sina pengar på tillfälliga jobb, var periodvis nersupen. Han brottades med psykiska problem och kunde bli riktigt våldsam.Tre år gammal blev Jeanette svårt brännskadad efter att ha lämnats ensam vid en stor gryta med kokande vatten. Det blev många besvärande frågor från sjukvårdspersonalen; varför står en treåring utan tillsyn och lagar mat vid en gasspis? Ett sätt för familjen att undvika inblandning från sociala myndigheter blir att fly när det så att säga börjar hetta till.
Familjen flyttade runt och bostäderna som avverkades var minst sagt risiga. Dock framhöll pappan i familjen att snart skulle de minsann ha sitt glasslott. Slottet skulle pappan bygga i öknen och det skulle vara jättelikt. Solceller på taket och eget vattenreningssystem; bara två av flera fantastiska detaljer i det planerade bygget. Det enda som krävdes för att kunna starta projektet var att hitta guld. Med sina ord och fina löften, som avgavs under hans friska perioder, höll han mestadels hoppet uppe att tillvaron absolut skulle bli bättre.
Glasslottet är en stark berättelse; måhända en eländesskildring men den genomsyras av en okuvad livsvilja. Och under den minst sagt karga ytan som täcker familjen finns en mycket stark kärlek.
Låna även filmen.
Tulpanfeber
Nummer två är den historiska romanen Tulpanfeber av Deborah Moggach (född 1948). Tidsmässigt är handlingen förlagd till en tid då handeln med tulpanlökar skenade iväg så att en lök nästan kunde anta astronomiska summor. Tulpanfeber har de flesta ingredienser som jag tycker att en bra berättelse ska ha. Den innehåller exempelvis både romantik och spänning, samtidigt som miljön där berättelsen utspelar sig har konsthistoriska referenser. En fullträff!
I en mustig stadsmiljö bor den unga kvinnan Sophia. Hon är gift med den betydligt äldre Cornelis som verkligen älskar sin fru till vanvett. Paret lever ett välbärgat liv i 1600-talets Amsterdam. Efter tre års äktenskap har de ännu inte välsignats med ett barn. De är båda två mycket bekymrade över detta. Ingen lösning verkar först vara i sikte, men så småningom kommer en våghalsig plan att verkställas, och ett barn kommer att födas. Men det är fler personer än det gifta paret inblandande i detta barns tillblivelse och det är en riktigt rafflande historia, om än osannolik, som rullas upp. Och vad gäller kärleken mellan makarna så … nej, nu avslöjar jag inte mer!
Som sagt; välj själv mellan bok eller film. Men för egen del gäller ”både och”!