Skönlitteratur
Malin Fors-box. Förlag: Natur & kultur.

Malin Fors-box. Förlag: Natur & Kultur.

Böckerna om Malin Fors

Publicerat 17 november 2011 | Av |

Det finns mycket gott att säga om Malin Fors-serien, och kanske blir jag lite förvånad när jag konstaterar att ingen av de fem böckerna erhållit eller ens nominerats till Svenska Deckar-akademins pris för årets bästa svenska deckare – det är nämligen i den divisionen jag tycker att Kallentofts verk hör hemma.

År 2000 debuterade Mons Kallentoft med Pesetas, en thriller som belönades med Katapultpriset (Sveriges Författarförbunds pris till årets bästa svenska debut). 2002 följde romanen Marbella Club och 2005 Fräsch, frisk och spontan. En reportagesamling, Food noir, publicerades 2004.

Och så var det dags att med full kraft ge sig in i deckargenren, och hittills har det utkommit fem böcker i serien om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor bland poliserna i Linköping: Midvinterblod (2007), Sommardöden (2008), Höstoffer (2009), Vårlik (2010) och Den femte årstiden (2011).

Kallentoft har ett språk som är djärvt och kraftfullt, ibland rent lyriskt, han är en utmärkt spänningsskapare och naturskildrare, personporträtten är skarpa och distinkta, huvudpersonerna (Malin Fors, Sven Sjöman, Zeke Martinsson, Börje Svärd, Waldemar Ekenberg…) har en rik utvecklingspotential, och framför allt Malin Fors, komplicerad och problematisk, stannar kvar i tankarna hos läsaren.

Samtidigt tycker jag att det finns en avigsida av det som är hans obestridliga styrka som författare – språket: ibland händer det att texten blir lite väl utmejslad och förfinad, de poetiska partierna (framför allt i de kursiverade passagerna, där offren får komma till tals) blir överlastade, febriga och monotona.

Och våldet. Kallentofts böcker innehåller mycket brutalitet, och det kan vara plågsamt att ta del av all grymhet som drabbar framför allt kvinnor och barn.

Samtidigt kan man förstås se en realism i detta: just så här grovt och avskyvärt är faktiskt våldet, och kanske ser Kallentoft det som sin uppgift att inte hymla med smärta och blod – ett etiskt/estetiskt ställningstagande?

Ett citat från Kallentofts hemsida avslöjar hans intentioner med deckarserien: ”Spänning med något för själen. Lätt nyskapande i den fina svenska deckartraditionen. Det är min ambition med böckerna i serien om Malin Fors. Och så att föra in magi i all grå diskbänksrealism.”

Det tycker jag Kallentoft lyckas alldeles utmärkt med: spänning och magi.

(Kallentofts böcker finns även som e-böcker hos oss.)

Kommentarer inaktiverade.