Barnböcker

Böcker om drakar!

Publicerat 6 maj 2011 | Av |

Drakar, drakar, drakar…Om man vill läsa kapitelböcker om drakar i åldersgruppen 9-13 år, det som vi på biblioteken klassar som Hcg, så skall ni ta en titt på det här.

Vi är några stycken här på biblioteket som har varit med i projektet  Hela världens drakar (läs mer om det här) och jobbat ihop med en 5:e klass. Det har varit roligt och givande på alla sätt.
Jag kan inte skriva om alla böcker som vi använt oss av men tre ska det bli. Faktiskt tre serier, vilket det ofta är i den här åldersgruppen av kapitelböcker. 

Den första boken är nr 1 en lättläst serie av Josefin Ottesen. Den heter Drakens offer. Sammanlagt så är det 11 böcker, hela serien heter Drakherren och man får följa en fattig, föräldralös pojke på hans väg till drakherre och kung. Låt er inte skrämmas av att det är 11 böcker för den är så spännande och lätttillgänglig så det går i flygande fläng att läsa dom, även om man inte är så läsvan. Strålande bra!

Nästa bok (och serie) handlar om en vikingapojke som heter så mycket som Hicke Hiskeli Halvulk lll och är skriven av Cressida Cowell. 

Första boken heter Hur du tränar din drake. Hicke är en liten blek och tanig pojke som inte vill vara som en viking. Han vill inte slåss och svära, inte heller vill han bli stor, grym och döda drakar. Men hans stora problem är att han är Vikingahövdingens son och alla förväntar sig att han skall bli en ”riktig” viking.
Självklart så har han andra gåvor som kommer väl till pass när det är dags för byns vikingasöner att gå igenom mandomsprovet. Det består i att ta ett drakbarn från deras grotta och tämja den. Så detta är historien om hur man kan bli hjälte den svåra vägen. Spännande och underhållande på alla sätt. Varje bok i serien är en avslutad historia, men det är kul att läsa dom i rätt följd.

Tredje och sista boken som blir omskriven här är Varulv möter drake av Matthew Morgan. Det är också en serie med avslutade historier i varje bok men huvudpersonerna följer med i varje berättelse. Huvudpersoner är Doktor Fielding, som är veterinär och varulvspojken Ulf. Bägge bor och lever på Farraway Hall som är en djurpark för sällsynta vilddjur. Hit kommer inte vilka vilddjur som helst utan hit kommer t.ex. förgiftade vårthörningar, deprimerade Fågel Fenix och vilsekomna kalla kårar. Doktor Fielding och Ulf får ett svårt och farligt problem på halsen när en fruktansvärd och grym viltjägare vill återinföra Fasornas ring och låta vilddjur slåss på liv och död. Ruskigt spännande.

2 svar till “Böcker om drakar!”

  1. Hej! Jag söker efter en bok om drakar, helst med fakta, för en kille i årskurs 1. Har du något tips? Mvh Malin

  2. Hej Malin! Två fina tips är: Konsten att uppfostra en drake och Dr Ernest Drakes Drakologi: det ledande verket om drakar. Båda böckerna finns på Stadsbiblioteket att låna, klicka på länkarna för att komma direkt till katalogen. http://bit.ly/18OcumG och http://bit.ly/1DEHAec.