Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Den lilla bokhandeln runt hörnet". Massolit förlag.

Böcker, kärlek och Skottland

Publicerat 22 juni 2017 | Av |

Det som utmärker den brittiska ​författaren Jenny Colgan är att hon alltid är så kärleksfull och förstående mot sina romankaraktärer. Hon ställer dem inför utmaningar som får dem att växa som människor.

På grund av lågkonjunkturen får Nina Redmond sparken från sitt jobb som bibliotekarie på en biblioteksfilial i Birmingham. Bibliotek läggs ned på löpande band och arbetslösheten bland bibliotekarier i Storbritannien är skyhög. Inte heller efterfrågas Ninas typ av bibliotekarie längre, den läsande, introverta, samvetsgranna, blygsamma sorten, som sätter boken i centrum och tycker bibliotekens uppgift i första hand består i att förmedla böcker.

Just när allt ser som mest hopplöst ut får Nina en snilleblixt. För sina sista slantar införskaffar hon ett monster till buss, som hon planerar att inreda till bokhandel. Ninas affärsidé består i att hon för en spottstyver köper upp delar av de nedlagda bibliotekens bokbestånd. Böckerna planerar hon att sälja i sin nya bokbuss på marknader och torg lite här och där.

Många hinder blir Nina tvungen att överbrygga innan hon genom tillfälligheternas spel och till sin egen förvåning hamnar i Skottland.

Eftersom allt vad bibliotek och boklådor heter sedan länge är nedlagda i den skotska obygden går affärerna snart som smort. Ninas förmåga att para ihop rätt bok med rätt läsare kommer också väl till pass.

På hjärtefronten är situationen däremot inte alls lika lyckosam. Komplikationerna är många! Att sedan upplösningen är en smula förutsägbar har man som läsare inte svårt att överse med.

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan ​är full av charm, böcker, läsare, män i rutiga kiltar, kärlekstrubbel, humor, pubar, sorg och glädje. Romanen är inte minst en kärleksförklaring till Skottland och det är inte utan att man får lust att ta sig en tur dit.

Romanen finns förvirrande nog utgiven på engelska under två olika titlar. Dels som The little shop of happy ever after och dels med titeln The bookshop on the corner. Med andra ord, se upp! Den senare utgåvan är dessutom försedd med ett bokomslag som föreställer en bokhandel snarare än en bokbuss(!)

Jenny Colgan har skrivit en lång rad feelgoodromaner, bland annat en trilogi om Polly som öppnar bageri i Mount Polbearne, en märklig tidvatten-ö utanför Cornwalls kust. Serien inleds med Det lilla bageriet på strandpromenaden som följs av Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden respektive Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden. Passa också på att reservera det senaste tillskottet från Jenny Colgan i vår katalog: The summer seaside kitchen.

Det rör sig om Mysläsning med stort M att ha med till stranden eller som följeslagare i hängmattan i sommar!

Kommentarer inaktiverade.