Musik

Detalj ur omslaget till "Bobo Yéyé: Belle Epoque in Upper Volta". Numero group.

Bobo Yéyé

Publicerat 10 maj 2017 | Av |

Den senaste tiden har jag fördjupat mig inom fältinspelningar och äldre inspelningar från 78-varvarnas tid. I dag finns det flera skivbolag som specialiserar sig på att ge ut musik som länge legat i glömska.

I många fall ligger det ett imponerande detektivarbete bakom återutgivningarna och sammanställningen av musiken till cd-format. Ser man på de ambitiösa utgivningarna som exempelvis skivbolagen Dust to digital och Soul jazz records står bakom får också musikens bakgrundshistoria en framskjuten roll. För det mesta presenteras musiken i cd-boxar med snygg layout, uttömmande historik och unika bilder. 

Ett guldkorn i genren som jag köpte in till biblioteket på inköpsförslag från en låntagare är boxen Bobo Yéyé: Belle Epoque in Upper Volta. Bakom denna skapelse står det amerikanska skivbolaget Numero group. Sammantaget består boxen av 3 cd-skivor med musik från 1970-talets Övre Volta (dagens Burkina Faso) och en fotobok med intressant historik och bilder från tiden då det begav sig. Innan jag fick boxen i min hand kände jag inte till särskilt mycket om landet Övre Volta, därför har även musiken härifrån gått mig förbi till skillnad från annan västafrikansk musik från exempelvis Mali och Ghana. 

Redan innan fransmännen koloniserade området i början av 1900-talet fanns här en stark musikkultur och i kampen för självständighet spelade musiken en viktig roll. Övre Volta blev självständigt 1960 och kulturlivet levde då upp på nytt, lokala musiker övertog kolonialisternas instrument och började skapa musik med en blandning av egna traditioner och influenser från musikstilar i väst. 

Musiken i samlingsboxen har oftast en politisk underton som speglar det instabila läget i landet under 1970-talet. Jag upplever musiken som dansant och glädjefylld samtidigt som den är experimenterande och okonventionell i sin uppbyggnad (i alla fall i mina öron), något som gör den än mer intressant att lyssna på. 

Ett stort plus i Bobo Yéyé: Belle Epoque in Upper Volta är den fotobok som följer med. Fotografen bakom bilderna, Sory Sanlé, var verksam i staden Bobo-Dioulasso i sydvästra delen av landet och tog bilder under hela denna period. Bilderna som ofta har nattklubbskaraktär ger en unik inblick i den kulturexplosion som skedde i Övre Voltas storstäder efter självständigheten och visar folket som var med och skrev historia. 

Ett svar till “Bobo Yéyé”