Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Blixtra Spraka Blända av Jenny Jägerfeld. Natur och Kultur.

Omslag till Blixtra Spraka Blända av Jenny Jägerfeld. Natur och Kultur.

Blixtra! Spraka! Blända!

Publicerat 19 mars 2021 | Av |

Läs en riktig bladvändare som bländar och sprakar precis lika mycket som titeln lovar! Om att vara vild och ung och galen, och om att försöka hitta sin kärna och vara den bästa versionen av sig själv.

Blixtra! spraka! blända! av Jenny Jägerfeld är en berättelsen om den unga fiktiva författaren Penny Löwe.

Penny är ett underbarn som fått Augustpriset för sin debutroman och sägs ha skrivit en Räddaren i nöden för sin generation. Dessutom är hon medias älskling, flickan som alltid skapar rubriker. Genom att fotograferas med en plastpåse speed i handen, eller genom att bli påkommen med att ha sex med en åldrande gift akademiledamot i en trappa, vilket hon avfärdar med ”Om jag inte får minst tre orgasmer ser jag det som ett avbrutet samlag.”

När hon träffar den nya vännen Lola eskalerar allt ännu mer. Lola har allt. Hon är en strålande youtube-stjärna, smart, slagfärdig, vacker och gränslös. Med henne blir det droger, alkohol, stölder, extravaganta kläder, sminkningar och peruker, sex med nya killar varje kväll.

Förlaget tror på Penny stenhårt och hon får ett enormt förskott på nästa bok. Som hon tillsammans med Lola bränner på några månader i London, på lyxhotell och scones för 50 pund och naturligtvis så mycket festande att dagarna går ihop. Men inte blir det så mycket skrivet. Och efter katastrofen, när Lola gått över gränsen och Penny bryter kontakten och åker hem, utan pengar och utan ny roman, stannar livet upp.

Det är dags att skärpa till sig. Penny slutar dricka och träffar en snäll men tråkig kille som tar hand om henne. Nu ska hon göra moraliska val och skriva klart romanen! Men det är inte så lätt och när Lola dyker upp i hennes liv igen blir det omöjligt att stå emot.

Och så är allt igång igen.

Jenny Jägerfeld skriver så medryckande, roligt och spännande. Hon är förutom författare också praktiserande psykolog och det märks tydligt att hon har insikt i hur människor fungerar. Det gör det lätt att förstå Penny till och med när hon uppenbart gör fel. När hon blir vän med Lola igen och super till ordentligt för första gången på länge så vet man som läsare att det är början till en ny katastrof men ändå hejar man liksom på och känner att livet är mer värt att leva när Lola är med.

Det här är helt enkelt en väldigt underhållande roman med driv och humor, utan att det blir ytligt eller förenklat. Där en chicklit hade slutat, med det nya prydliga livet efter London, börjar en ny berättelse som ifrågasätter enkla lösningar. Här finns mycket att fundera vidare på när boken är slut. 

Boken finns både som e-bok och e-ljudbok i appen Libby för dig som hellre läser digitalt!

Kommentarer inaktiverade.