Facklitteratur, Film, Nedräkningen, Skönlitteratur
Björn Bäckersten

Björn Bäckersten.

72 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 10 februari 2014 | Av |

– Att upptäcka det man inte letade efter, tycker kyrkoheden Björn Bäckersten är bland det bästa med bibliotek. Om 72 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare fram till invigningen den 23 april.

Björn Bäckersten är kyrkoherde i Vasa församling sedan fem år tillbaka, dessförinnan i Lindbergs pastorat i Halland under 18 år. Han brinner för församlingsutveckling och driver ett gudstjänstutvecklingsprojekt med ca 30-35 frivilliga samt körer och anställda.

Vad är det bästa med bibliotek?
– Böckerna! Men också själva utbudet: att upptäcka det man inte letade efter eller sjunka in i mängden av tidskrifter. Dessutom själva platsen: att finna en vrå att läsa eller skriva i utanför hemmet eller arbetsplatsen.

Hur ser ditt drömbibliotek ut?
– Lite som det jag tycker är det bästa med bibliotek, men också ett bra fik och gärna hörsalar eller miljöer bland böckerna som lämpar sig för föredrag och stilla samtal.

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?
– Något av det redan nämnda. Skönhet och estetiska värden är viktigt för denna offentliga plats – därför gärna god estetik och konst. Samt en miljö som inbjuder till nyupptäckter och fördjupning.

Har du ett favoritbiblioteksminne?
– Studenttiden på Universitetesbiblioteket och Stadsbiblioteket. Jo, även de dagar då jag åkte upp till Göteborg från Halland för att bl a sitta på Stadsbiblioteket nästan en hel dag med tillgång till olika slags litteratur, tidningar och tidskrifter.

Vilken är den bästa bok du läst?
– Svårt. N. Mailers De nakna och de döda gjorde ett mycket starkt intryck i ungdomsåren. A. Härdelin Symfoniska röster, en antologi med texter ur Kyrkans historia, hamnar högt.

Vad läser och lyssnar du på just nu?
– Mest facklitteratur: P. Halldorf, W. Stinissen och F. Modéus. Annars gärna en välskriven deckare.
Musik: klassiskt (gärna barocktiden) och just nu en del av den franske munken A. Gouzes.
Film: Monica Z, med stor behållning.

Kommentarer inaktiverade.