Barnböcker

Bilder som talar

Publicerat 13 november 2011 | Av |

Fort ska det gå! Plötsligt ska det vändas blad! Vi började visa och läsa böcker tidigt för vår dotter som är ett år. Nu kommer hon krypandes och styltandes med de pekböcker som blivit hennes favoriter.

Storfavoriten är Tummen leker av Inger och Lasse Sandberg (2011). Tummen och Dockis är kompisar. De är ute och leker tittut bakom träden, fikar med saft och förundras över ballonger i fina färger. Bilderna är avskalade och berättelsen har ett lugn som jag tror min dotter tycker särskilt mycket om.

I boken Oj! av Stina Wirsén (2010) upptäcker lilla brokig ett spännande hål i marken. Plötsligt tittar masken upp och en liten skär kommer förbi. Masken vill bada och man får se en båt med någon i. Vem kan det vara och vad händer sedan? Stina Wirsén har en alldeles egen stil på sina figurer och den här berättelsen har ett budskap om att alla får plats, även om det blir lite trångt.

Max napp av Barbro Lindgren (1994) har gjort intryck på vår dotter. Max viftar med fingret åt den nosande hunden som vill ta nappen ifrån honom och nu gör vår dotter likadant när vi säger nej till henne. Barbro Lindgren har verkligen lyckats med karaktären Max och hans dramatiska äventyr.

Jag tycker att en bra pekbok som ska fängsla sin betraktare måste ha bilder med kraft i. Bilderna gör berättelsen till en spännande värld för en liten och nyfiken person. Starka karaktärer, färger, former, små detaljer och gärna dramatiska uttryck, i ansikten eller skeenden.

Vad tycker du själv att en bra pekbok bör ha för kvaliteter?

/Anna Johansson

Ett svar till “Bilder som talar”