Bilder från Nordkorea
Visst förundras man när man någon gång får ta del av rapporteringen från Nordkorea? Myriader av väldisciplinerade yrkessoldater som studsar fram i snörräta parader; nyhetsuppläsare som mässar fram presidentens senaste förehavanden med avgrundsröst. Vad är detta för land?
2007 drabbades Nordkorea av stora översvämningar. Jag minns ett nyhetsreportage. En liten gumma som har förlorat allt kramar ett porträtt – bilden av den Store Ledaren. Det var det finaste hon hade och det lyckades hon rädda undan vattenmassorna.
I boken Bilder från Nordkorea av Villy Bergström och Benjamin Katzeff Silberstein ges en intressant inblick i Nordkoreas historia och personkulten kring den förre presidenten Kim Il Sung. Det är också en rolig skildring av tre vänsterintellektuellas uppvaknande, när de lotsas runt i denna bästa av världar, proletariatets diktatur.
Villy Bergström var på 70-talet redaktör för den socialdemokratiska tidningen Tiden. De nordkoreanska makthavarna föreställde sig säkert att den socialdemokratiska pressen hade samma monopol på nyhetsrapporteringen som deras egen. Bergström bjöds in tillsammans med två vänner att besöka landet på den nordkoreanska statens bekostnad.
Första delen av boken innehåller den dagbok som Bergström skrev på sin resa. Till sin stora besvikelse blir de runtsläpade till det ena Kim Il Sung-monumentet efter det andra (det finns 40 000 sådana). Naturligtvis fick de inte ta ett steg utanför den snitslade propagandabanan. Med stigande förvåning tar de del av de utryck som personkulten tar sig. Allt som Kim Il Sung råkat vidröra på sina inspektionsresor togs ur bruk och blev museala föremål. Ett skåp där han berömt ordningen på prylarna förevisades stolt, orört sedan dess. När de tre besökarna försöker ställa frågor om de problem som de trots allt kunde notera, fick de veta att det inte kunde finnas några brister i ett land, där Kim Il Sungs tankar genomsyrade allt.
Hela samhället var helt impregnerat av ledaren. Överallt syntes hans bild och på busshållplatser och tågstationer dånade högtalare som sjöng hans lov. Kring både Kim Il Sung och hans son, den nuvarande presidenten Kim Jong Il finns en omfattande legendskrivning.
Boken skildrar också på ett intressant och lättillgängligt vis stormakternas spel kring Koreahalvön. När Sovjetunionen, och i viss mån även Kina, tappade intresset för Nordkorea hade landet inte kapacitet att bära upp sin egen industri. Det hade inte brytt sig om att säkra kvalitén på sin produktion, de hade ju ändå alltid kunnat sälja den till Sovjet. I kölvattnet av detta drabbades landet av en katastrofal hungersnöd i början på 1990-talet. Detta till trots har Nordkorea en omfattande vapenexport av hög kvalitet.
Bergsten och Katzeff Silberstein besöker Nordkorea vid två andra tillfällen, 2002 och 2008, och kan jämföra sina intryck från de olika resorna. Den senare hälften av boken behandlar Koreahalvöns historia och de skilda vägar som Nord- och Sydkorea tagit.
2 svar till “Bilder från Nordkorea”
Verkar en spännande bok. KOlla bra mini-dokumentär som BBC producerade förra året:
Newsnight: ”Life inside the North Korean Bubble”
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8701959.stm
Intressant, det skall jag göra! Margareta