Arrangemang, Facklitteratur
Illustration: Robert Proksa

Illustration: Robert Proksa

Bilden av Europa!

Publicerat 8 oktober 2011 | Av |

I Sverige blir vi direkt och indirekt påminda av den negativa bilden av Afrika varje gång vi läser eller tittar på tv och ser reportagen sväva förbi.

Vi ser barn med uppblåsta magar och flugor runt sig. Vi ser bilder ifrån flyktingförläggningar där människor slåss handgripligen med varandra för att få tillgång till vatten och mat som kommer med FN:s transportbilar, om de alls kommer fram… Det händer nämligen att FN:s sändebud inte är välkomna in i landet, eller att regimen säger: ”Nej”, till journalister och UD-tjänstemän som med diplomatins hjälp försöker lösa problemen.

Skulle du välja att vänta på mattransporten? … eller fly för att söka en bättre framtid i Sverige?

Vissa människor flyr och vissa barn flyr. Enligt Utbildningsradions program om Ensamkommande flyktingbarn (du kan se programmet om du följer länken), kommer det mellan 2 – 3 tusen barn varje år. De flyr ifrån allt de har. I vissa fall flyr de även ifrån sin familj, syskon, släkt och vänner i hopp om en bättre framtid i Europa eller i Sverige. När de kommer hit har de ibland ingenting mer än kläderna de har på sig. Men alternativet är i vissa fall att bli gripen av milistrupper och skickad ut i strid som barnsoldat.

Bilden av Europa, den lilla kontinenten med den enorma mängden människor, fascinerar och får människor att hoppas på en bättre framtid.

Du kan läsa mer i böcker vi har här på biblioteket! Några boktips är Ensamkommande barn och ungdomar av Kerstin FälldinVi hann inte ta farväl av Sybella Wilkes och ”Dåligt ställt”: barns röster om ekonomisk utsatthet av Anna Lytsy.

Lördagen den 8 oktober klockan 13, kommer Europaparlamentariker Anna Hedh (S) till Stadsbiblioteket för att samtala med Karin Fagerholm ifrån Rädda Barnen om barnfattigdomen i Sverige.

Kommentarer inaktiverade.