Skönlitteratur

Bibliotekskatten Dewey

Publicerat 23 juni 2014 | Av |

Bibliotekskatten Dewey är en spännande berättelse om katten som flyttade in på biblioteket och om bibliotekschefens liv – med en gnutta bibliotekshistoria.

När Bibliotekskatten Dewey dog 2006 –  19 år gammal – återfanns hans dödsruna i 250 tidningar spridda över hela jordklotet.

Kattens fullständiga namn var Dewey Readmore Books. Dewey är den amerikanska motsvarigheten till vårt SAB-system (bibliotekets media klassificeras utifrån detta system).

En iskall vintermorgon 1988 då termometern visade minus 15 grader fann Vicky Myron en halvt ihjälfrusen kattunge i bibliotekets bokinkast. Det visade sig vara en vacker norsk skogskatt, som kom att flytta in på biblioteket i staden Spencer i Iowa, USA och förgylla tillvaron för såväl låntagare som personal.

Dettta är inte bara berättelsen om en katt, utan lika mycket bibliotekschefen Vicky Myrons egen livshistoria. Vi blir väl hemmastadda i den lilla staden Spencer och dess historia och vi biblioteksnördar får vår dos bibliotekshistoria på köpet.

Reservera talboken (om du har talbokskort), den tryckta boken eller läs e-boken. På grund av valet av inläsare är jag för egen del lite tveksam till att välja ljudboken. Babben Larssons gotländska känns lite malplacerad och långt från mellanvästerns cowboy-amerikanska.

Hursomhelst så röstar jag för vår egen bibliotekskatt här på Stadsbiblioteket.

Kommentarer inaktiverade.