Göteborg, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "En enastående karriär" av Martin Engberg. Norstedts förlag.

Bibliotekarien slår tillbaka!

Publicerat 18 september 2017 | Av |

Det sista halvåret har jag roats av tre nyutkomna romaner som helt eller delvis utspelar sig i biblioteksmiljö. 

En enastående karriär av Martin Engberg

När Jonas Andersson-Olsson i Martin Engbergs En enastående karriär inte bara får sin avhandling i gotisk skräcklitteratur brutalt sågad, utan också blir utsparkad av sin flickvän har han bara sin timavlönade tjänst som bokuppsättare på Göteborgs universitetsbibliotek att falla tillbaka på. I bibliotekets magasin spårar han ur totalt och utför sadistiska hämndhandlingar mot sin handledare Stefan Larsson. Jonas slänger också sin akademiska uniform bestående av en missklädsam gulbrun nylonkostym, som han lagt sig till med för att göra intryck på sina kurskamrater. I egenskap av arbetargrabb får universitetsmiljön honom att känna sig osäker.

Inte sedan jag läste Göran Häggs nyckelroman Doktor Elgcrantz eller Faust i Boteå för ungefär hundra år sedan har jag roats så av en satirisk roman som går hårt åt livet på en litteraturvetenskaplig institution, med dess maktspel, högfärd, trender etc. Det rör sig om en osedvanligt välformulerad och härligt ironisk roman, försedd med ett finurligt slut. Den ovanligt påtagliga Göteborgsmiljön förtjänar även den en stjärna i marginalen. Rekommenderas!

Brajabiblioteket av Per Berg

I Brajabiblioteket får vi stifta bekantskap med en antihjälte ur bibliotekarieskrået. Och liksom i Engbergs roman rör det sig även här om mörkrets gärningar i bibliotekets källarmagasin.

Föreståndaren för den lilla norrländska biblioteksfilialen hittar ett litet annorlunda och ljusskyggt sätt att avvärja hotet om nedläggning. Han anser att situationens allvar kräver extraordinära åtgärder och anlägger tillsammans med bokens jagberättare bibliotekarien Karl och biblioteksassistenten Sillen en marijuanaodling i bibliotekets magasin. En del av bokbeståndet, så kallade rekommenderade böcker, förses med en liten sträng av “braj”. Resultatet i form av rekordhöjda besökssiffror låter inte vänta på sig. Som bonus har traktens åldringar hux flux blivit av med sina krämpor.

Men man hinner nätt och jämt glädja sig åt den uppseendeväckande besöksstatistiken förrän ett par råbarkade typer dyker upp på biblioteket och hotar föreståndaren Tore. Även den bittra bibliotekarien Sigrid anar ugglor i mossen och hon får hjälp i detektivarbetet av den argsinte taxen Poppe. Slutligen har polisen börjat sniffa runt bland hyllorna och det blir hett om öronen för våra vänner ur bibliotekspersonalen.

Läs en småmysig skröna av en påhittig författare!

Blybröllop av Sara Paborn

Blybröllop bjuder på en härlig historia där den hunsade bibliotekarien Iréne agerar en hämndens ängel. Det är hennes kabeldragare till make, Horst, som utsätts för hennes djävulusiska plan. Den utlösande faktorn är att han självsvåldigt tillskansat sig hennes läshörna (och livlina) på vinden samt förpassat en av hennes kära boklådor till soptippen. Trots att Irénes plan består i att långsamt förgifta Horst med hjälp av gardintyngder av bly står man som läsare likväl från första till sista sidan troget på hennes sida.

Författarens beskrivning av det lilla biblioteket där Iréne arbetar är dråplig och innefattar hysterisk bokgallring, aktivitetsbaserade arbetsplatser tillika arbetsplatsmobbning. Blybröllop är en roman som du definitivt inte bör missa!

Se boktips här på bloggen om du vill läsa mer om boken!

Kommentarer inaktiverade.