Arrangemang, Facklitteratur

Berlusconi har lämnat över

Publicerat 16 mars 2012 | Av |

På Roms gator var det feststämning, då tusentals människor var ute för att fira att Berlusconi försvunnit ifrån makten. I Aten kulminerade protesterna mot regeringens åtstramningar.

I Spanien kallas de för ”generation noll”: de är välutbildade akademiker som hoppar ifrån jobb till jobb. De varvar timanställningar med lågavlönade praktiktjänster, de bor hemma hos föräldrarna och de avstår eget föräldraskap i väntan på tryggare anställning.

Skuldkrisen gör sig fortfarande gällande i kraft av en allt mer allvarlig situation där ett land inte längre är ensamt om att vara drabbat. Andra länder kring medelhavet har också känt konsekvenserna av dåligt skötta statsfinanser.

”Detta Köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda – det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem ” – Pär Nuder på frukostmöte på SE-Banken 1/12-2004.

I december var hälften av alla spanska ungdomar mellan 16-24 år arbetslösa, eller rättare sagt 51,4 procent av dem som endast var sysselsatta eller sökte jobb. I Grekland var det 46,6 procent, i Italien 31 procent och i Portugal 30,7 procent. I Sverige var siffran 23 procent.

Hur man än räknar – står det fast att i slutet av förra året var det 5,5 miljoner arbetsvilliga ungdomar utan jobb. I Storbritannien var det 1 miljon och i Sverige 162 000.

Men ingen pratar om ”köttberget” längre, 40-talisterna som växte upp under glansdagar och kunde välja mellan jobben. De kunde skaffa bostad och familj. Något som dagens ”generation noll” endast kan se som en utopi.

För inte så länge sedan raljerade man över Italiens bortskämda ”Mammoni” (mammagrisar) eller ”Bamboccioni” (jättebebisar) som föredrar att bo kvar hemma hos mamma framför en egen lägenhet. I dag talar man om en ”generation noll” som inte kan få varken jobb eller bostad.

Läs den briljanta biografin om Berlusconi – Italienaren författad av Kristina Kappelin. Som besöker Europa Direkt Göteborgsregionen den 20 mars, klockan 18:30. På Kulturhuset Kåken.

Kommentarer inaktiverade.