Skönlitteratur

Berättelsen om Kain i José Saramagos version

Publicerat 9 januari 2016 | Av |

Vi börjar med slutsatsen, Gud är komplett galen. En sinnessjuk figur. Detta står helt klart för Kain när han dömts av Gud att vandra ensam och vilse i världen.

Kain av nobelpristagaren (1998) José Saramago blev hans sista bok och utkom 2009, han dog 2010 och boken är

En liten present från en man som såg livets slutskede med glimten i ögat

som en recensent i engelska The Guardian skrev.

Kain är alltså äldste son till Adam och Eva i skapelseberättelsen. Och i Första Mosebok utför han mänsklighetens första mord då han dödar sin bror Abel. Berättelsen har följt människan längre än bibeln, till exempel finns en snarlik berättelse i det forntida Egypten som heter Myten om de två bröderna.

Kain får under sitt straff, för att ha dödat sin bror, vandra genom den bibliska historien och utan kronologisk ordning bevittna många stora händelser ur Gamla Testamentet. Sodom och Gomorras fall, Jerikos murar som faller, Moses som slår sönder guldkalven och mycket mer. Han ingriper sällan, men i denna version så är det han, och inte en ängel utsänd av Herren, som exempelvis hindrar Abraham från att offra sin son Isak genom att skära halsen av honom. Kains reaktion är väldigt mänsklig, i stil med:

Vad gör du gubbjävel, tänker du döda din egen son?

Han beskriver Abraham som en lika stor idiot som Gud. Och man kan inte annat än att dra på munnen när man läser boken. Kain (eller Saramago) diskuterar med Gud som anser sig ha absolut makt över allting och alla levande. Kain ifrågasätter allt Guds mördande och dödande och säger att han då borde ha kunnat stoppa Kains mord på sin bror.

Humor går genom hela denna bok med sina allvarliga frågor om humanism och våra förutsättningar i botten. Boken är alltså historien om mänskligheten och helt fantastiskt underhållande men framför allt tänkvärd. Saramago tar sig an denna vår mest allvarliga bok med lättsinne och skämtar med den, något som självklart kan röra upp känslor och också gjorde det när den gavs ut. Att kalla Gud för ”skitstövel” var för inte så länge sen förenat med livsfara och i vissa delar av världen är det fortfarande så.

Saramago skrev också Evengeliet enligt Jesus Kristus 1991 som upprörde regeringen i Portugal så att de blockade hans nominering av ett litterärt pris. Han flyttade till Lanzarote i protest. Saramago anses av många vara ett geni och har delvis satt den litterära kanon vi har i västvärlden idag så missa inte hans sista present till oss.

Kommentarer inaktiverade.