Film, Skönlitteratur

Beatrix, en frigjord kvinna?

Publicerat 10 januari 2011 | Av |

Någon gång har mitt liv varit som i romanen. Vi skulle skiljas åt efter en lunch, hon in till en bokhandel för att köpa en pocket, jag till en spårvagn som precis kom och som jag inte ville missa. Det kändes som att vi inte fick sagt hejdå och som att vi aldrig skulle ses igen.

Romanen hon köpte var Gunnhild Øyehaugs Vänta, blinka som handlar om ett antal människor som rör sig i nordiska städer inom loppet av en tioårsperiod. De träffas av både slumpmässiga och förutbestämda skäl. Det är den unga  litteraturstudenten Sigrid, de något äldre Wanda och Trine och så Linnea, hon som söker efter kärlek. Det är äldre män som också söker efter kärleken eller längtar efter livet i största allmänhet. Berättaren är allvetande och förmodligen själv litteraturvetare eftersom boken på ett intelligent sätt använder sig av begrepp, teser och en mängd historiska och populärkulturella referenser. Det gäller att hänga med när romanen citerar sig själv.

Sigrid och Kåre blir ändå romanens nav. Sigrid ska skriva en uppsats om varför kvinnor på film, efter en natt tillsammans med en man, iklär sig dennes pyjamasöverdel och blir bilden av en sårbar kvinna i mannens uniform. Kåre blir ovän med Wanda över kvinnosynen och Beatrix roll  i Kill Bill.

Vänta, blinka är som en film (Short cuts kanske?),  en roman och en härlig popdänga på samma gång. Alldeles för stor att förklara, men också ganska liten, som livet självt. Som  saknaden efter kvinnan som gick in i bokhandeln och kom ut med denna bok. Men jag fick aldrig se henne gå gatan fram med boken i handen och ändå gjorde hon det i en nordisk storstad.

När du har läst den här romanen se (eller se om) Kill Bill och Kill Bill II

Läs även böcker av Hanne Örstavik.

Kommentarer inaktiverade.