Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Baserad på en sann historia". Sekwa förlag.

Baserad på en sann historia

Publicerat 15 december 2016 | Av |

Obehagligt om skrivande, läsning och vänskap.

Delphine är en framgångsrik och upptagen författare. Hennes älskade barn är på väg att flytta hemifrån och hon har ett rikt liv med väninnor och en särbo, Francois. Delphine har precis gett ut en bok som inspirerats av hennes egen familj. Och hennes schema är fullt av signeringar, författarbesök och skrivuppdrag, Delphine träffar den karismatiska kvinnan och spökskrivaren L. Delphine beundrar henne, för hennes skönhet och rättframhet. Snart är de vänner. Och snart tar L allt mer plats i Delphine liv. De gamla vännerna slutar höra av sig. Samtidigt får Delphine anonyma hatbrev från en avlägsen släkting som anser att hon smutsat ner familjens rykte. När Delphine drabbas av total oförmåga att skriva blir L hennes räddning. L tar hand om allt från mail till skrivuppdrag.

Sakta dras vi in i ett skeende som blir allt obehagligare. Vem är L? Vad vill hon?

Baserad på en sann historia är en snygg thriller som skulle göra sig bra på film. Men den är också en tänkvärd bok om skrivande och litteratur. Delphine och L för långa diskussioner om sanning, läsare, förväntningar och författare. Jag funderar på om den riktiga Delphine de Vigan fått frågor som de som dyker upp i boken och kommenterar dem på detta sätt. Själva boken i sig är en lek med verkligheten, Delphine de Vigan har flera likheter med bokens författarjag.

Jag tror att Baserad på en sann historia passar för en läsecirkel. Dels för diskussionerna om litteratur, men också för personerna och storyn. L är fascinerande. Berättelsen är på ett vis uppenbar, och på ett vis inte. Jag skulle gärna prata om den med någon.

Kommentarer inaktiverade.