Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Barnmorskan i Hope River". Historiska media.

Barnmorskan i Hope River

Publicerat 15 mars 2016 | Av |

Innan jag vet ordet av är jag halvvägs inne i berättelsen! Jag har totalt glömt bort att jag har tvättid och hemmet ser ut som en rövarkula. Först när hundarna inte kan hålla sig längre lägger jag motvilligt ifrån mig boken.

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman förflyttar dig till Appalacherna, West Virginias mäktiga bergstrakter, år 1930. Bokens huvudperson är en stark, modig och självständig kvinna vid namn Patience Murphy, som för sitt levebröd sliter som barnmorska. Eftersom hon är efterlyst av polisen har hon anammat ett alias. Hennes riktiga namn är Elizabeth Snyder. Patience har ett brokigt förflutet, vilket rullas upp allt eftersom historien fortskrider.

Tiderna är kärva i och med depressionen och många kolgruvor i området får bomma igen. Alltsomoftast får Patience betalt på annat sätt än i reda pengar, till exempel med en levande höna, en säck potatis, en limpa eller en handstickad filt. Emellanåt uteblir betalningen till barnmorskan helt.

I romanen möter vi ett pärlband av intressanta människoöden. Dessvärre frodas rasismen även så här pass långt norrut. Svarta och vita handlar inte i samma butiker och sitter skilda åt på biografen. När Patience ger en färgad kvinna husrum utmanar hon farliga krafter. Det visar sig nämligen att Klu Klux Klan har anhängare i trakten. Tack och lov har Patience fått fler vänner i trakten än hon haft en aning om, till och med en hjärtevän.

Du som föll i farstun för romanen Niceville av Kathryn Stockett kommer tveklöst tycka om Barnmorskan i Hope River! Och om du – när du läst ut boken – inte förmår slita dig från Hope River, så har du möjlighet att stanna kvar ett tag till om du lånar uppföljaren. I Tillbaka till Hope River har fokus skiftats från barnmorskan Patience Murphy till hennes väninna sjuksköterskan Becky Myers.

Förlaget Historiska Media har en engagerande utgivning av välskrivna och fängslande historiska romaner där Barnmorskan i Hope River ingår. Fråga en bibliotekarie om hjälp att hitta fler titlar!

Kommentarer inaktiverade.