Facklitteratur

Aung San Suu Kyi är fri

Publicerat 29 november 2010 | Av |

Det är inte många dagar som de kommande generationerna kommer minnas från vår tid. Men lördagen den 13 november hände något som garanterat får några rader i 2050-talets historieböcker.

Det var den 13 november i år som den burmesiska politikern Aung San Suu Kyi äntligen släpptes fri efter att ha varit fängslad i 21 år. Hon var en av ledarna i partiet Nationella demokratiska förbundet i Burma och kämpade för ett demokratiskt land. I juli 1989 blev hon,  liksom många andra av medlemmarna i partiet, fängslad.

Suu Kyi har ofta framställts som en förebild för frihet och mänskliga rättigheter på samma sätt som bland andra Nelson Mandela, Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Hon blev även tilldelad Nobels fredspris 1991.

Det finns många böcker för dig som vill veta mer om Aung San Suu Kyi. Här följer tre utvalda boktips: En kamp för frihet av Jesper Bengtsson. Järnfjäril: om Aung San Suu Kyi och Burmas skitiga historia av Chee Soon Juan och Letters from Burma som Aung San Suu Kyi själv skrivit.

Missa inte fortsättningen på kampen i Burma.

/Sofia Esfandi

Ett svar till “Aung San Suu Kyi är fri”

  1. Att det ögonblick som utspelades den 13 november innebar att Burma kom ett steg närmare en demokrati? om det är historia eller en tydlig riktning mot en demokrati det får historikerna välja. Det viktigaste är att hon är fri och att ledningen i landet får en tankeställare om att det politiska värderingar och yttranden som tar sig uttryck i olika ideologier måste få leva under demokratiska förhållanden!