Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Att vara jag". Lilla Piratförlaget.

Att vara en tonårstjej

Publicerat 17 november 2015 | Av |

”Ibland blir jag så trött på att vara jag. Men jag vet inte vad jag skulle vilja vara i stället.”

Rosa är en tonårstjej och hon befinner sig mitt i en omvälvande och smått kaotisk pubertetskris. Tankarna snurrar runt i hennes hjärna och hon har tusen frågeställningar som ligger där och gnager.

Det skrämmer Rosa att hon som tjej behöver tänka sig för när hon går ensam genom parken på kvällen. Varför tittar alla gubbar på henne på det där äckliga sättet? Och varför ska man behöva höra äckliga saker när man går förbi, undrar Rosa. Det verkar som om tjejer jagas ungefär som djur. Hon undrar när jaktsäsongen ska ta slut. ”- Ska man behöva bli gammal innan man blir behandlad som en riktig människa?”

Rosa försöker verkligen förstå det där med alla hormoner som finns i en tonårskropp och hon googlar på ”pubertet” för att lära sig mer. Hon vill förstå och kunna tolka det som händer med henne. Och hon läser Simone de Beauvoir. Hur är det egentligen att vara kvinna, undrar Rosa.

Det är riktigt omskakande att läsa Anna Höglunds nya grafiska roman, där Höglund också väver in en serie som Rosa skapar i sin iver över att försöka förstå hur allt egentligen håller ihop. Varför har kvinnorollen formats så som den är i dag? Rosas teckningar över mänsklighetens historia, sett ur en vetgirig tonårstjejs perspektiv, är både tänkvärda och kryddade med mycket humor.

Du kan låna Anna Höglunds Att vara jag på Stadsbiblioteket!

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.