Film, Skönlitteratur
Foto: Billy Alexander.

Illustration: Billy Alexander.

Att skiljas…

Publicerat 26 maj 2011 | Av |

…är att dö en smula, eller kanske handlar det om att pånyttfödas?

”En vänlig grönskas rika dräkt” döljer inte bara kärlekstassel i snåren. Mitt i försommarens växt- och djurmyller dyker även en och annan separation upp, så här kommer några bok- och filmtips i ämnet skilsmässa.

Jon Jefferson Klingberg
Jag tror vi behöver prata faktiskt
Om man inte tröttnat på de eviga berättelserna om journalister bosatta på Söder i Stockholm, kan man läsa den här romanen i dagboksformat av musikern Jon Jefferson Klingberg som skriver – delvis självbiografiskt – om separationen från en känd Stockholmsjournalist. Efter en trivsam dag i sommarstugan blir berättarjaget (som förblir namnlöst boken igenom) lämnat av hustrun Kristin och så följer ett år fyllt med känslor av övergivenhet, svartsjuka och komplex.

Det är en vardaglig berättelse om ett sorgligt avsked, stress över att försöka få ihop livet som ensamförälder, mycket nattarbete och skräcken – ja, skräcken över att aldrig mer bli älskad. Boken är lättläst, rörande och i någon mån tröstande.

Helena von Zweigbergk
Ur vulkanens mun
Ett redan olyckligt par åker på en destruktiv resa till Sicilien för att på något sätt rädda sitt äktenskap. Deras två halvstora barn försöker att glädja sig över semestern, men ingen undgår det frätande förakt som väser mellan föräldrarna. I slutet av veckan når eländet sin kulmen och man måste nu ta ställning till om det överhuvudtaget finns en väg tillbaka – eller någon annanstans. Von Zweigbergk skriver mycket trovärdigt en avgrundshistoria om ett havererat äktenskap där respekten för länge sedan försvunnit. Boken finns även som e-bok.

Kramer mot Kramer, filmen är  baserad på boken med samma titel skriven av Avery Corman.
Paret Kramer bor med sonen Billy mitt på Manhattan. Medan Ted Kramer har gjort karriär inom reklamen, har Joanna Kramer givit upp sin journalistbana och tagit hand om sonen och hushållet. En dag får hon nog och lämnar en chockad Ted och Billy och flyttar ifrån New York. Ted tvingas nu ensam ta hand om sonen och ställs inför alla praktiska och känslomässiga utmaningar som han tidigare överlåtit åt hustrun. Så småningom utvecklar han och Billy en fin relation och får vardagen att fungera  – då dyker Joanna upp och vill ha vårdnaden om sonen. En rättegång följer och kampen för Billy blir hård för Ted. En riktig snyftfilm som efter mer än 30 år fortfarande håller, dessutom briljant skådespeleri av Meryl Streep och Dustin Hoffman som båda fick en Oscar för bästa roll 1980.

Kommentarer inaktiverade.