Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "The Lessons". Viking förlag.

Detalj ur omslaget till "The Lessons". Viking förlag.

Att leva genom andra

Publicerat 16 augusti 2012 | Av |

En roman om pressen och ångesten att studera på Oxford, om de starkaste av vänskapsband och om destruktiva relationer. Det har kallats aka-porr, böcker som utspelar sig i akademiska miljöer, och är en av mina favorittyper av böcker.

The Lessons av Naomi Alderman handlar om den ganska bleka och alldagliga James som precis har påbörjat sina studier på Oxford. James kämpar med skolarbetet och sitt sociala liv, den tuffa konkurrensen och svårigheten att skaffa vänner gör honom deprimerad. En dag träffar James Jess. Hon är vänlig och trygg och blir hans flickvän.

Jess introducerar James för hennes grupp av excentriska och välbärgade vänner; den karismatiske Mark som är snuskigt rik, katolik och kommer hem med en ny tonårig pojke varje kväll, den spanska och sensuella Emanuella, framtida politikern Simon och ambitiösa Franny.

De bor alla i ett grandiost och förfallande hus och extravaganta fester, mat från de finaste restaurangerna, sprit och finkultur betalas av Marks ärvda pengar. Allt eftersom deras tid på Oxford närmar sig ett slut blir tonen mörkare och mörkare, spänning byggs upp mellan karaktärer och det hintas om ett tidigare sammanbrott från Marks tonår.

Man ser mer och mer hur James helst lever genom andra, mer glamourösa och intressanta människor och lägger hela sin själ i sina relationer. Greppet Mark har om gruppen och om James är hårt och växer destruktivt i takt med att Marks vansinne tilltar.

The Lessons är en välskriven roman, den engagerar och drar in läsaren och jag tycker att karaktären Mark och hans ständiga inre konflikter är fascinerande. Brideshead Revisited– och Den hemliga historienvibbarna är tydliga i The Lessons, men jag tycker ändå att boken kan stå för sig själv och de som gillar böcker som utspelar sig i en akademisk miljö borde ge den här en chans.

Kommentarer inaktiverade.