Facklitteratur, Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "En tankfull jul". Lindskog förlag.

Detalj ur omslaget till "En tankfull jul". Lindskog förlag.

Att komma i julstämning

Publicerat 21 december 2012 | Av |

Även om det inte känns som om midsommar ligger så där väldigt långt tillbaka i tiden så närmar sig nu julen med stormsteg. Snart är det den tindrande granen som vi förväntas dansa runt, och inte den grönskande midsommarstången.

Doften av granbarr, glögg, pepparkakor och levande ljus kommer snart att likt en andlig Lützendimma fylla våra hem. Förresten har väl denna dimma redan börjat smyga sig på nu i december, men kanske du behöver lite hjälp att komma i ännu mera julstämning?

Varför inte värma upp med en e-bok som du laddar ner via bibliotekets katalog Gotlib? (Se våra instruktionsfilmer om e-böcker om du aldrig lånat innan.)

Novellsamlingen Nu är det jul innehåller tre riktiga julklassiker; Selma Lagerlöfs Den heliga natten samt Viktor Rydbergs Tomten och Lille Viggs äventyr på julafton. Tre fina och korta berättelser som passar bra att läsa i myshörnan där hemma – kanske medan du väntar på julgröten….

I Den heliga natten berättar en farmor sägnen om Jesu födelse för sitt barnbarn. Och Lille Viggs äventyr på julafton är en riktigt fin och magisk julberättelse där vi får träffa jultomten minsann. Den tredje texten i Nu är det jul är Tomten. De flesta av oss känner säkert igen strofen ”endast tomten är vaken” som kommer ur Viktor Rydebergs klassiska dikt. Den tar inte så lång tid att läsa. Så även om julstressen har drabbat dig så kanske du har några minuter över för att ta del av tomtens filosofiska frågeställningar. Vilka funderingar hade man själv haft om man varit en liten nisse som smyger omkring i ett snöklätt landskap, undrar jag.

Stephen Laws En tankfull jul är en liten behändig bok i pocketformat som i fjorton fristående kapitel tar upp filosofiska funderingar över julen. Inga särskilda förkunskaper behövs för att kunna läsa boken, som alltså tar upp olika frågeställningar som är förknippade med vårt julfirande. Stephen Law, som tidigare arbetade som brevbärare, berör ämnen som exempelvis; Existerar jultomten? Och: Är julen bara ett kommersiellt jippo?

Ett kapitel handlar om fred på jorden. Just det sistnämnda är väl själva julens budskap – men finns det, undrar Law, några krig som kan vara berättigade och kan krig någonsin vara förenligt med en kristen tro? Att vi förknippar just Jesus med fred är väl självklart, i alla fall om vi tillhör den västerländska kulturen. Men inom kristendomen har tanken på fred, och ett krigs eventuella berättigande, genom århundradena varierat högst väsentligt. Kring bland annat detta filosoferar Law i sin bok.

Om rätten att skära i julkalkonen handlar ett annat avsnitt i boken. Eftersom Stephen Law är engelsman är det självklart för honom att skriva om kalkonen i julsammanhang – för oss i Sverige motsvaras ju kalkonen av julskinkan. Avsnittet handlar om vår eventuella rätt att döda djur för att äta dem. Borde vi inte istället skära i vegetariska biffar?

Ja man behöver ju inte nödvändigtvis äta julskinka; varför inte istället prova griljerad kålrot eller saffranscouscus med härliga grönsaker? Detta är inte Stephen Laws rekommendation utan min egen!

Slutligen önskas en riktigt god jul och ett gott nytt biblioteksår!

Kommentarer inaktiverade.