Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Kvinna i blått". Forum bokförlag.

Arkeologi, mytologi och brott i en salig blandning

Publicerat 13 september 2016 | Av |

Fast jag nätt och jämt lagt ifrån mig Elly Griffiths åttonde och senaste deckare i serien om rättsarkeolog Ruth Galloway väntar jag redan otåligt på nästa del. Och jag misstänker att jag är i gott sällskap!

Det som skiljer Ruth Galloway från oss vanliga dödliga, är att hon inte hålla fingrarna i styr när hon stöter på ett mysterium. Vid ett flertal tillfällen har hon också bistått Norfolkpolisen med sin expertis när det kommer till gamla ben.

Ruth är till vardags respekterad forskare och lärare på universitetet i Norfolk. Hon är lite av en enstöring och bor med sin femåriga dotter Kate och katten Flinch i en liten stuga alldeles vid havet och de så kallade saltängarna. Ruths bästa kompis är något nuförtiden så sällsynt som en keltisk druid, som kallar sig Cathbad. Han har ett gott hjärta och förkärlek för märkliga ritualer.

I Elly Griffiths nyligen utkomna En kvinna i blått är påsken i antågande. På kyrkogården i den medeltida pilgrimsstaden Walsingham i Norfolk på Englands östkust hittas en kvinna i fotsida blå morgonrock strypt. Allt medan staden kryllar av präster och pilgrimer, som anlänt för att närvara vid de religiösa högtidligheterna, följs illdådet av ännu ett mord.

En gammal studiekamrat till Ruth Galloway, som sadlat om till präst, ber om Ruths hjälp med anonyma hotelsebrev. Ruth, i sin tur, tar kontakt med sin gode vän kriminalkommissarie Harry Nelson, som frågar sig om morden och hotelsebreven har något samband.

Nelson är en man med kort stubin, en filmstjärnesnygg fru, två vuxna döttrar och ett gott öga till Ruth. Han är också far till Ruths dotter. Fast när det kommer till känslor vill han helst gömma huvudet i sanden. Trots att jag i andra deckare ofta irriteras av alltför mycket information om karaktärernas privatliv, så vill jag veta allt om Ruth och hennes komplicerade känsloliv.

Elly Griffiths är alltid noga med att förklara sammanhangen, så även om du inte läst de tidigare böckerna i serien är det i princip möjligt att hoppa in var som helst i serien. Störst behållning får du förstås om du börjar med bok nummer ett: Flickan under jorden.

Elly Griffiths omtyckta Ruth Galloway-serie har allt du kan begära av en bra deckare: en väl utarbetad intrig, en fascinerande miljö, intressanta och sammansatta karaktärer, engagerande utläggningar om historia, arkeologi och keltisk mytologi, humor samt sist, men inte minst, spänning. En katt eller två finns som regel också med på ett hörn.

Välkommen att låna alla de brittiskt charmiga deckarna om Ruth Galloway i Norfolk!

 

Kommentarer inaktiverade.