Boktips, Skönlitteratur
Foto: Catherine Hélie.

Foto: Catherine Hélie.

Årets nobelpristagare – Annie Ernaux

Publicerat 25 oktober 2022 | Av |

Jublet här var stort när Annie Ernaux kammade hem litteraturvärldens finaste pris strax efter att två av våra bibliotekarier hade tippat henne som vinnare!

Som vanligt blir det ett litet glapp mellan utbud och efterfrågan när vinnaren har utsetts. Det lyckliga förlag som redan har avtal med författaren trycker nytt så fort det någonsin går och i god till julhandeln. Vi hade många exemplar den här gången men kommer såklart köpa in fler så att alla nyfikna får chansen att läsa!

Här kommer en liten introduktion till hennes författarskap av Eva Ranglin som pratade på Trappscenen om henne bara minuter innan det blev känt att hon vunnit. 

Annie Ernaux föddes 1940 i Normandie. Hon är aktuell i Frankrike med romanen Le jeune homme som kom ut i våras och handlar om hennes kärleksrelation med en trettio år yngre man.

Hon har skrivit ett 20-tal romaner och debuterade 1975 med Les armoires vides. Hon slog igenom med La Place 1983, som fick namnet Min far på svenska och kom 1985, som följdes av Une femme 1987, Kvinnan som kom i översättning 1993. De finns att låna som samlingsvolym med båda böckerna: Min far och kvinnan.

Romanerna handlar om hennes föräldrar som drev ett kombinerat café och speceriaffär och levde under mycket enkla förhållanden.

Annie Ernaux skriver utifrån personliga erfarenheter. Hon skildrar den enkla uppväxten som senare byttes mot ett intellektuellt borgerligt liv genom att hon fick chansen att studera. Men hon skriver också om sitt vuxna liv och kvinnliga erfarenheter. Hennes romaner präglas både av feminism och klassperspektiv. De är en slags blandning av sociologi, historia och minnen.

Ernauxs sätt att skriva är speciellt. Hon skriver på ett avskalat språk fritt från egna känslor för att få distans och kunna berätta om känslor och händelser på ett objektivt sätt.

Med boken Åren 2008 som gavs ut på svenska 2020, fick hon internationell berömmelse. I den utgår hon från fotografier från barndomen till nutid och skriver om sig själv, sin generation och det franska samhället vid olika tidpunkter från 1941-2006. Romanen blir som ett slags kollektivt minne.

I år kom översättningen av  L’événement 2000, med den svenska titeln Omständigheter. Annie Ernaux skriver om sitt liv under tidigt 60-tal och den illegala abort hon gjorde som hon kunde dött av. Först efter fyrtio år kan Ernaux närma sig händelsen genom sina minnen och dagböcker. Romanen filmatiserades 2021. Du kan se den gratis i vår filmtjänst cineasterna. (Logga in med bibliotekskortnummer och PIN-kod.)

Välkommen in i ett fantastiskt författarskap!

 

Kommentarer inaktiverade.