Skönlitteratur
Foto: Jenny Sliwinski.

Foto: Jenny Sliwinski.

Aparta boktips!

Publicerat 22 april 2011 | Av |

Inför påsk kommer här några boktips på fantastiskt aparta böcker!

Märkliga och aparta böcker finns det ju många av. Egentligen är ju vårt språk, och förmågan att återberätta historier för varandra märklig nog i sig. Men så finns de där lite extra märkliga böckerna, de som inte liknar några andra. 

 Tidens Pil eller Brottets Beskaffenhet av Martin Amis är en bok vars handling utspelas baklänges. Orsak och verkan ställs på ända i denna historia där en man vaknar upp från döden, mår lite kasst för att sedan inte bara bli bättre utan också allt yngre. Hans liv rullas upp inför honom, och det visar sig att han kunde ha levt det bättre. Minst sagt.

 Steven Halls The Raw Shark Texts är en annan märklig roman som består av 36 kapitel som är med i boken, men det finns också 36 ”förlorade” kapitel som inte är med i boken, utan finns gömda på olika håll ute i den verkliga världen. Sedan boken publicerades har många av dem dykt upp, bl.a. online på internet. Men fortfarande ska vissa stycken vara saknade.

Italo Calvino lurar i sin roman Om En Vinternatt en resande in läsaren själv i handlingen. Läsaren finner att boken handlar om en person som försöker läsa en bok som heter Om En Vinternatt En Resande, och genom Calvinos skicklighet vävs ett fascinerande mönster där läsaren alltså finner sig läsa en historia om sig själv.

Leanne Shaptons Important artifacts and personal property from the collection of Lenore Doolan and Harold Morris, including books, street fashion, and jewelry är ett relationsdrama som utspelas genom skildringen av föremålen i en auktionskatalog efter ett havererat förhållande. Har inte läst själv, men den ska tydligen funka.

Alice Kuipers roman Life on the Refrigerator Door utspelar sig helt och hållet som en konversation mellan dotter och en heltidsarbetande mor som går om varandra i hemmet och kommunicerar med lappar på kylskåpet. Det är bara dessa lappar vi som läsare får ta del av. Lite som en gammaldags brev-roman, och det ligger såklart en tragik mellan raderna i denna historia. Mycket av det berättade berättas helt enkelt genom det som inte sägs.

Alla böcker finns i katalogen.

Kommentarer inaktiverade.