Blogg, Boktips, Skönlitteratur

Annicas bästa romaner 2024

Publicerat 2 januari 2025 | Av |

2024 bjöd på mången god bok! Här är min topp tre.

Rent hus av Alia Trabucco Zerán

En bok som riktigt kröp under skinnet på mig i år var Rent hus av Alia Trabucco Zerán. Det är en otroligt välskriven och nervkittlande roman som utspelar sig i Santiago, Chile. Läsaren får tidigt veta att en liten flicka har dött i sitt hem under märkliga omständigheter. Historien berättas av hembiträdet i den drabbade familjen, Estela, inifrån en fängelsecell. På så vis förstår vi att berättaren misstänks bära skulden för flickans död.

Estela har lämnat ett fattigt liv i södern och tagit arbete som hembiträde i en välbärgad familj, med drömmen om att spara ihop så pass mycket pengar så att hon kan återvända hem och försörja sin åldrande mor. Men så som arbetet ser ut, med den låga lönen och de närmast livegna förhållandena blir det inte så. Estela är fast i arbetet, fast i denna tradition av herrskap och tjänstefolk. Hon blir en del av familjen, men såklart på detta ojämlika villkor. Går det ens att lämna dem och återvända hem?

Det är en historia om klass, maktlöshet och alienation. Samtidigt finns det en ömhet i berättelsen som är så rörande och sorglig. Boken har kallats för en hypnotisk mardröm och det stämmer verkligen.

 

Stackare av Matias Faldbakken

Min kära kollega har redan skrivit ett inlägg om denna fantastiska bok här på bloggen, men det råkar vara så att Stackare av Matias Faldbakken också var en av mina stora läsupplevelser i år så den får komma med i alla fall. Den utspelar sig någonstans på landsbygden i Norge. Vid något tillfälle hintar författaren om att det är 1980-tal, men berättelsen har något arkaiskt över sig. Det skulle också kunna vara 1800-tal.

Den nittonårige “gårdspojken” Oskar får en dag syn på en märklig varelse i skogsbrynet. Han lockar fram den och efter en kort, intensiv jakt fångar han in varelsen och tar med sig den hem till gården. I Oskars omsorg blir den förvildade varelsen sakta mänsklig och de två tyr sig till varandra. Boken går att läsa som en civilisationskritisk fabel, men den är mer än så. Författaren måste haft roligt när han skrev, för språket är så fantasifullt och originellt. En riktig pärla!

 

Djävulsboken av Asta Olivia Nordenhof

Djävulsboken är Asta Olivia Nordenshofs uppföljare till den hyllade Pengar på fickan som utkom 2021, och är alltså del två i författarens planerade heptalogi (konstnärligt verk i sju delar) som utgår från branden på Scandinavian star. På baksidan står det att det är en “erotisk rysare om pengar, våld och kärlek” vilket ju låter rafflande men jag tyckte bokens stora behållning låg någon annanstans, kanske i formen: enkel prosa med inslag av poetisk vers och sval, nedtonad humor. Och så den storvulna frågan, går det att älska under kapitalismen? En bok som bara måste läsas. Jag längtar redan efter del 3-7!

Kommentarer inaktiverade.