Skönlitteratur

Detalj från omslag till Jane Eyre av Charlotte Brontë. Bonnierförlagen.

Anne-Lills klassiker

Publicerat 22 juli 2015 | Av |

Om du vill läsa en riktigt bra klassiker, så ska du läsa Jane Eyre av Charlotte Brontë. Det är helt klart en bok som är lika omtyckt nu som när den kom ut, år 1847.

Jane Eyre har alla utmärkande egenskaper som en klassikerbok ska ha. Elaka släktingar, hemska internat och en mystisk, karismatisk man. Dessutom gamla slott och stenhus, samt dimmiga hedar och skrämmande hemligheter. Berättelsen är en både klartänkt och stämningsrik skildring om kärlek, men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.

Man får följa en Jane Eyres mödosamma väg och kamp till ett självständigt liv som vuxen kvinna. Absolut en bok i världsklass. Gun-Britt Sundströms översättning (som kom 1999) är också strålande. Hon har verkligen lyckats behålla Charlotte Brontës känsla av gotisk skräckroman och samtidigt moderniserat språket så att det inte känns främmande att läsa den idag. Efterorden av Birgitta Svanberg får man inte heller missa för hennes tankar och analys av boken är strålande. Birgitta Svanberg har en del intressanta frågeställningar om den ”vansinniga” kvinnan som Mr Rochester är gift med och som hålls inspärrad på vinden.

Om man är intresserad av Mr Rochesters galna hustru så kan man läsa böcker om det med. Nämligen The Madwoman in the Attic, en fackbok inom den feministiska litteraturvetenskapen eller Sargassohavet av Jean Rhys, som är en roman om hustrun på vinden.

/Anne-Lill
Biblioteksassistent på Stadsbiblioteket, träffa henne i receptionen

Kommentarer inaktiverade.