Film, Skönlitteratur

Angels in America på Internationella Världsaidsdagen

Publicerat 29 november 2013 | Av |

1 december är det Internationella Världsaidsdagen. I samband med dagen som uppmärksammas världen över tipsar vi om en hyllad pjäs och serie som visar en ögonblicksbild av hur HIV/AIDS kan drabba.

Det är mitten av 1980-talet. Reagan är president i USA. AIDS-viruset har börjat sprida sig. Ännu finns det ingen bromsmedicin. När den dödliga sjukdomen drabbar har den smittade fått ”dödsängelns kyss”. I New York får unge Prior viruset. Hans pojkvän Louis klarar inte av den emotionella stressen och lämnar sin älskade.

Joe är mormon, republikan och advokat. Han erbjuds befordran till ett toppjobb på Justitiedepartementet av sin mentor Roy. Mormonhustrun Harper är olycklig i äktenskapet med Joe som har sina hemligheter. Ensam hemma i lägenheten oroar hon sig för ozonskiktet och knaprar Valium. Varken Joe eller Roy är öppet homosexuella – Joe av skam och religiösa skäl, Roy för att behålla sin makt. Snart upptäcker Roy att han har AIDS och makt ersätts med maktlöshet.

Det är en politisk berättelse om AIDS-krisen under 1980-talets mitt, med referenser till det amerikanska samhället. En ögonblicksbild av historien uppbyggd kring en rad åtskilda personer som är kopplade till varandra. Här skildras också hur Prior försöker förena sin religiösa tro med sin sexualitet. Han besöks av andar och av en ängel som förklarar honom som profet.

Mike Nichols miniserie Angels in America bygger på den Pulitzerprisbelönade pjäsen av Tony Kushner. 2004 vann serien fem Golden Globes och elva Emmy-priser. Al Pacino, Meryl Streep och Emma Thompson medverkar i den hyllade drama-fanatasy-serien.

Låna serien eller pjäsen på Göteborgs Stadsbibliotek särskilt med anledning av att det på söndag 1 december är Internationella Världsaidsdagen. Dagen har sedan 1988 ägnats åt att sprida medvetenhet om läget i världen när det gäller HIV/AIDS. WHO (Världshälsoorganisationen) har som mål att ingen ska smittas av HIV, ingen ska diskrimineras på grund av HIV/AIDS och ingen ska dö till följd av AIDS. Siffran noll fokuseras som ett tema för arbetet 2011-2015.

Kommentarer inaktiverade.