Skönlitteratur

Albins klassiker

Publicerat 25 juli 2015 | Av |

Game of Thrones fast i Rymden. Utan drakar, däremot med gigantiska sandmaskar som slukar allt i sin väg. Arrakis – ökenplaneten, ett fantastiskt rymdepos att sätta tänderna i under sommaren.

En klassiker i sin genre, sci-fi, från 1965. Frank Herbert episka rymdsaga ”Dune” klassas som ett av de främsta sci-fi-verken som någonsin gjorts och banade väg för bland annat George Lucas Star Wars. Duneserien omfattar flera böcker och sträcker sig långt bortom planeten Arrakis. Den första boken kan med fördel läsas fristående och om du vill ha en fantastisk historia på en mytomspunnen ökenplanet, ett Game of Thrones i rymden, rekommenderar jag Arrakis – ökenplaneten.

Game of Thrones i Rymden är en inte helt missvisande hiss-pitch av Frank Herberts första bok i Duneserien. Kampen om herraväldet på planeten Arrakis speglar kampen om makten i Universum. En strid med många kombattanter, alla med sina egna dunkla skäl och agendor. Vem är ondast av alla lömska rävspelare? Harkonerna, som vill ta över all kryddhandel och samtidigt krossa släkten Atreides en gång för alla: kejsaren med sin egen privata armé, gillet som har monopol på rymdtrafiken, fremenerna, den mytomspunna urbefolkningen på Arrakis.

Alla dessa hökar kretsar kring släkten Atrieides som har tvingats överta styret av planeten Arrakis och dess värdefulla kryddproduktion. Greve Leto Atriedes, familjens överhuvud flyttar hela sitt grevskap till den ogästvänliga planeten väl medveten om att han går rakt in i en fälla som kan bli hans död. Men när och var den ska slå igen kan han bara ana.

Det finns många ingredienser i Arrakis som får historien att bölja sig fram över sanddynerna. Den magiska kryddan som hela universum vill åt, en hel hög med maktfullkomliga rävspelare, en god portion religion samt en urstark men underskattad urbefolkning, Fermenerna. Giftpilar och infiltratörer i maktens pyramider där ingen går säker. Allt detta och en profetia om en pojke som ska frälsa Arrakis.

Släkten Atreides, de så kallade röda baronerna, kanske inte är helt utlämnade att gå i fällan på ökenplaneten trots allt.

Dune-trivia

Boken Arrakis – Ökenplaneten har även filmatiserats av David Lynch (läs om den på imdb) och blev trots för dåtiden avancerade specialeffekter en kalkon rent ekonomiskt för filmbolaget.

Många har velat filma rymdeposet, bland annat serietecknaren, regissören och författaren Alejandro Jodorovsky. Dokumentären Jodorovsky’s Dune handlar om arbetet med filmen som aldrig blev av. Hör mer om detta i ett avsnitt av podcasten Obiter Dictum.

Trailern till dokumentären Jodorovsky’s Dune kan du se ovan.

//Albin Berggren, chaufför på bokbussen och du hittar honom även i receptionen ibland.

Kommentarer inaktiverade.