Boktips, Facklitteratur, Skönlitteratur
Omslag till Dubbelporträtt av Agneta Pleijel. Norstedts förlag.

Omslag till Dubbelporträtt av Agneta Pleijel. Norstedts förlag.

Agatha Christie-yra 2

Publicerat 5 februari 2021 | Av |

Agatha Christie fyllde etthundra år som författare 2020.

Agneta Pleijel har lagom till jubileet åstadkommit en helt förtjusande hyllning till tidernas största deckardrottning. Boken Dubbelporträtt: En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka är stilfull och inkännande. Den handlar om vad som skulle kunna ha ägt rum när Agatha Christie (1890-1976) inför sin stundande 80-årsdag övertalades att sitta modell.

Beloppet på prislappen på en porträttmålning av den världsberömde österrikiske expressionisten Oskar Kokoschka (1886-1980) var hisnande, men pengar var inte något bekymmer. Det var däremot det faktum att konstnären insisterade på sex långa sittningar för att läsa av sin modells själsliga egenskaper. Till skillnad från vad man kunnat förvänta sig av en världsberömd författare var Agatha Christie skygg och tystlåten.

Nästan lika ovillig inför projektet var den 85-årige konstnären själv, som efter den tröttande utställning som han just haft i London, mest av allt längtade hem till Schweiz. Dessvärre behövde han och hans fru slantarna.

Kokoschka fångar långt om länge Christies intresse med hjälp av historier om Gustav Mahlers änka Alma, som han haft en stormig kärleksaffär med. Det slutar med att modellen lockat ur honom långt fler förtroenden än han är riktigt bekväm med. Både konstnär och modell lever med skuggorna från det förflutna och en slags motvillig vänskap smyger sig på dem under sessionerna.

Det fullbordade porträttet finns inte med i boken, utan det får den läsare som så önskar själv googla fram. Det är färgglatt och uppfriskande avspänt. Lite oväntat påminner personen på tavlan mer om Oskar Kokoschka själv, än om Agatha Christie. Det verkar hur som helst som om objektet inte hade något större intresse för det konkreta resultatet av deras möten.

Christie levde till 1976, medan Kokoschka kastade in handduken 1980, vid ansenliga 96 års ålder. Han målade in i det längsta, trots att han förlorat synen.

Pleijel smyger skickligt in biografiska upplysningar i sin text, men den som vill veta mer om Agatha Christie rekommenderas att läsa hennes underbara självbiografiska böcker. Läs En självbiografi (An Autobiography) och Come Tell Me How You Live och charmas av författarens egenartade, blygsamma och fängslande personlighet.

Kommentarer inaktiverade.