Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till En dos strykning av Agatha Christie. Bookmark förlag.en dos stryknin

Agatha Christie-yra 1

Publicerat 4 februari 2021 | Av |

År 2020 gick i den brittiska deckardrottningens tecken. I etthundra år har läsare världen över beundrat Agatha Christies snillrika intriger och excentriska karaktärer. Hennes klassiska detektivromaner efterfrågas fortfarande på biblioteken och attraherar alltjämt nya läsare.

I debutdeckaren En dos stryknin (The Mysterious Affair at Styles) introduceras Hercule Poirot, Christies viktigpetter till detektiv. Han figurerar i inte mindre än 34 böcker, därtill 50 noveller samt ett par pjäser innan författaren till slut tar livet av honom i Ridå – Hercule Poirots sista fall (Poirot’s Last Case). Den senare boken utspelar sig, i likhet med den första, på herrgården Styles. Den fullbordades redan 1946, men publicerades inte förrän 1975, enligt författarens direktiv.

Sherlock Holmes har sin trogne tillbedjare Dr Watson, medan Poirots vapendragare går under namnet Arthur Hastings. Han är alltigenom sympatisk, men kanske inte den vassaste kniven i lådan och pösmunken Poirot, med sina små grå celler, kan inte avhålla sig från att retas med honom en smula.

Åter till “En dos stryknin”. Första världskrigets ohyggligheter är i full gång. Löjtnant Hastings, som är konvalescent efter att ha sårats vid fronten, blir inbjuden att besöka sin vän John Cavendish på godset Styles, beläget i Styles S:t Mary, en av dessa små pittoreska byar som England tycks översvämmas av.

Nu råkar det sig inte bättre än att vännens styvmor Emily Ingelthorpe giftmördas, trots att båda dörrarna till hennes rum reglats från insidan. Hon hade nyligen gift om sig och allt pekar på att det är den äkta mannen som är den skyldige.

I byn uppehåller sig sju belgiska krigsflyktingar, däribland en prydlig privatdetektiv med militäriska mustascher, värdig hållning, ett äggformat huvud och ett förflutet inom den belgiska polisen. När Hastings råkar på Poirot, som han lärt känna strax före kriget, ber han honom skyndsamt om hjälp med att utreda dödsfallet. Även kommissarie Japp på Scotland Yard ansluter sig till teamet.

Belgaren drar som vanligt sina egna slutsatser. Ingen detalj går honom förbi när han nagelfar omständigheterna kring mordet. Den centrala frågan tycks vara hur giftet administrerades.

En dos stryknin är kanhända inte Christies mest minnesvärda deckare, men det är ändå roligt att ta del av hennes debut från 1920. Bookmark Förlag passar lagom till jubileet på att ge ut boken i en attraktiv och välbehövd nyutgåva.

Efter 40 år har Poirot även återuppstått i Sophie Hannahs tappning. Författaren har vridit tillbaka klockan till 1929 i Monogrammorden: ett nytt fall för Hercule Poirot (2014). Lite omständligare och ordrikare än originalet, men likväl välkommen läsning. Ytterligare tre titlar finns att låna på svenska i serien.

Ovan nämnda detektivromaner fattas tyvärr som e-böcker i vårt utbud i appen Libby, men du hittar andra e-ljudböcker av Agatha Christie på svenska samt e-böcker på originalspråket.

Kommentarer inaktiverade.