Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Ögonblick av lycka" av Hendrik Groen. Wahlström & Widstrand.

83 1/4 –årige Hendrik Groens hemliga dagbok

Publicerat 18 juni 2017 | Av |

Vem som är författare till ”Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med)” är en väl bevarad hemlighet. Boken har blivit en bästsäljare hemma i Holland och har kommit ut i pocket hos oss.

Vi får ta del av 83 1/4 –årige Hendrik Gerardus Groens ocensurerade syn på livet på ett servicehus i ett av Amsterdams mindre fashionabla kvarter. Hendrik är en bildad och artig gentleman med stor integritet, vad det verkar, och med en sund skepsis mot makthavare, som till exempel servicehusets föreståndare fru Stelwagen. Han gör ironiska och träffsäkra iakttagelser angående ditten och datten, inte minst mänskliga brister, både på och utanför servicehuset, och eldar upp sig allteftersom han blir varm i kläderna som dagboksskrivare.

Hendriks tämligen enahanda liv består numera av korta hasande promenader i närområdet, te och kakor, biljard, bingo, konjak samt polaren Evert. In hos de åldrande dysterkvistarna flyttar så Eefje Braud, en kvinna som enligt Hendriks åsikt tycks vara full av lovvärda egenskaper. Hur det nu kommer sig, så startar Eefje tillsammans med Hendrik, Evert och tre till Rebellklubben GMID (= gammal-men-inte-död) för att motverka tristessen och förgylla tillvaron på ålderns höst. I föreningens stadgar slås fast att deltagarna är strängt förbjudna att gnälla. De säger sig också ha som avsikt att ”gå under med flaggan i topp”.

Den här charmiga galghumoristiska boken lämpar sig för läsare av alla åldrar. Jag förmodar att den svenska titeln är en blinkning åt Sue Townsends underbara Min hemliga dagbok: Adrian Mole 13 ¾ år, också den en rolig bok med allvar i botten. Ifall böckerna om Pensionärsligan (Kaffe med rån, Låna är silver, råna är guld samt Rån och inga visor) av Catharina Ingelstam-Sundberg har översatts till holländska ligger det nära till hands att anta att de fungerat som inspirationskälla. I likhet med Ingelstam-Sundbergs böcker innehåller Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med): 83 ¼-årige Hendrik Groens hemliga dagbok en välbehövlig dos samhällskritik.

Boken är förvisso en sympatisk, mänsklig, underfundig, men också djupt allvarlig och sorglig roman, som det vore synd att gå miste om! Efter succéböckerna om Hundraåringen och Ove verkar dessutom gubbar vara i ropet.

Kommentarer inaktiverade.