Film, Skönlitteratur

6 juni

Publicerat 6 juni 2011 | Av |

Idag vajar den svenska flaggan på många håll när Sveriges nationaldag firas. Idag tipsar vi om böcker och film som skildrar Sverige och svenskhet på olika sätt.

Landet lagom, Abba, trasmattor och kaviar, det måste finnas något mer, mycket mer. Och det gör det också, inte minst i hyllorna på Stadsbiblioteket trängs skildringar av ett annat Sverige.

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri är den uppmärksammade boken som filmatiserades. Följ med 15-årige Halim som bor med pappa Otman. Otman har bestämda åsikter om hur han ”på bästa sätt” ska intergrera sin son att bli en riktig svenne. Boken, och filmen,  handlar lika mycket om svenskhet som om relationen mellan en pappa och hans son. Låna den hos oss på Stadsbiblioteket.

I Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari gör upp med fördomr och sterotyper, alltid med glimten i ögat. Boken finns att låna i pappersform eller som e-bok från biblioteket.

Susanna  Alakoskis Svinalängorna har läst och älskats av många. Det är en skildring av ett nybyggt område i Ystad som i folkmun kallas Svinalängorna. Hit flyttar Leena och hennes finlandsfödda föräldrar för att starta något nytt. Men livet blir inte så enkelt trots tre rum och parkettgolv. Finns även att låna som film i regi av Pernilla August och som ljudbok inläst av Sannamari Patjas. Du alla varianter av boken på Stadsbiblioteket.

Kommentarer inaktiverade.