Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Norrut åker man för att dö" av Ida Linde. Norstedts förlag.

3 resor till Norrland i sommar

Publicerat 2 juli 2018 | Av |

Elin Willows, Ida Linde och Martina Haag reser alla till Norrland i sina romaner. Läs för den bredd och de mänskliga gestalter som finns i alla tre böcker. Där också möten med naturen är som en egen karaktär.

Elin Willows Inlandet tar andan ur mig. Jag kommer inte från Norrland, men väl från mittersta Sverige. Och den värld som Willows målar är min värld. Eller var i alla fall, innan jag flyttade. Boken börjar med att en relation tar slut, mitt i flytten och färden upp till Norrland. Men kvinnan bestämmer sig för att stanna på denna främmande ort. Hon blir inneboende i ett hus, skaffar jobb på mataffären där norrmännen handlar tobak och kött. Hon går på Hotellet på lördagar, för det gör man. Hon tar körkort, för det har man där. Hon lär sig sladda med bilen på isen. Hon blir den som bara hamnade på denna ort som man måste ha en bra anledning att hamna i. Alla känner alla, sen generationer. Att flytta därifrån däremot, det behövs inga förklaringar till. I boken skymtar invånarna förbi. Man känner dem ändå till sättet. Kvinnan lever parallellt i samhället och allt blir rutin. Hennes dagar flyter ihop och hon trivs i mörkret. Hon lever sitt liv men ändå inte. Är du en sådan som flyttade, eller en sådan som bor kvar? Läs Willows stillsamma bok, för väldigt få är födda i våra innerstäder.

Vidare till Ida Lindes prisbelönade Norrut åker man för att dö. En man och kvinna kör genom Västerbotten i en gammal Volvo med tonade rutor. Vi hamnar mitt i en road-movie. De mördar, ligger med varandra och samtalar knappt. Det är egentligen helt obegripligt, men så mycket i världen är ju det. Linde byter perspektiv, vi får följa de efterlevande, de som plötsligt måste resa hem för att ”ta hand om saker”. Vi träffar två människor som jobbar på hotellet men är helt osynliga för de som bor där. De utför sitt arbete som liksom inte syns. Den är skoningslös denna roman. Slutet kan bara vara på ett sätt.

I Martina Haags Det är något som inte stämmer reser huvudpersonen ifrån sin otrogne man till en ensligt belägen fjällstation över sommaren. Resan är egentligen en ursäkt för att samla sig. Efter att ens äktenskap raserats offentligt i medie-Sverige och på löpsedlarna. Alla vet att det var detta som hände mellan Martina Haag och Erik Haag. Vad som är sanning och fiktion i denna roman är upp till läsaren. Denna bok är plågsam att läsa, att följa ett äktenskaps upplösning känns nästan för privat ibland. Norrland utgör bakgrunden, hur man kan finna sig själv igen när allt man kände är borta. Men även i denna bok är naturen på något sätt otillgänglig för den oinfödde, precis som i Inlandet.

Kommentarer inaktiverade.