Film, Skönlitteratur

De odödliga systrarna

Publicerat 14 maj 2011 | Av |

Finns det något härligare än stora och förbjudna känslor i historisk miljö? Både som kostymfilm och i bokform.

Systrarna Brontë: Emily, Anne och Charlotte levde isolerat och dog tidigt. Ingen av dem gifte sig. Men alla tre skrev varsin odödlig roman om stor och svår kärlek. Svindlande höjder, Främlingen på Wildfell Hall och Jane Eyre. Alla tre romanerna känns märkligt moderna trots att de skrevs under första halvan av 1800-talet. Karaktärerna har både mörka och ljusa sidor, kyrkan kritiseras och kvinnorna är starka och självständiga.

Emily skrev Svindlande höjder om den demoniske Heathcliff och den viljestarka Catherine som skiljs åt av klasskillnader men förenas i döden.

Anne skrev i Främlingen på Wildfell Hall om Helen som flyr sin alkoholiserade make för att skapa ett bättre liv för sig själv och sin son.

Charlotte skrev romanen Jane Eyre om barnhemsflickan Jane som tar tjänst som guvernant och förälskar sig i den bistre och svårälskade Mr Rochester som har mörka hemligheter på vinden.

Om man hellre vill läsa om sympatiska och väluppfostrade människor ska man hellre läsa Jane Austen som skrev böcker under samma tid. Det handlar alltid om vem som ska gifta sig med vem.

Man hör ofta att Jane Austens böcker är fantastiskt romantiska och att de är dåtidens chicklit. Det är inte riktigt sant.

Läser man noga ser man att böckerna på många sätt har mer gemensamt med Oscar Wildes cyniska humor och att det visserligen finns plats för romantik men att ekonomi och ”praktiskhet” kommer först. Huvudpersonerna är unga kvinnor med blygsamma förmögenheter som alltid gör förmånliga giften och det är männen de älskar som gör okonventionella val genom att ”gifta ned sig”.

Böckerna är roligt och bitskt skrivna och myllrar av fina meningar att citera, precis som Oscar Wilde. Som till exempel: ”Det finns förvisso inte så många verkligt förmögna män i världen som det finns vackra kvinnor som förtjänar att få dem”. Prova Förnuft och känsla, Stolthet och fördom och Emma.

Medan Brontë-böckerna präglas av irrationella och mörka känslor är Austens romaner betydligt mer rationella, svartvita och välordnade. De goda får varandra och de svekfulla får sina straff.

Naturligtvis har alla dessa böcker filmats i massor av olika versioner också, både som BBC-serier och som långfilmer. Du ser filmerna också när du klickar på boklänkarna.

Har du någon egen favorit att tipsa om här?

Kommentarer inaktiverade.