Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Zombiefeber". Lilla Piratförlaget.

Zombiefeber!

Publicerat 19 maj 2016 | Av |

Värmen har slagit till och jag njuter av att sitta på balkongen och läsa långt in på kvällen. De första getingarna surrar längs väggarna. Det är de stora getingdrottningarna som söker efter en plats att sätta bo på och bygga sitt samhälle. Om man vill stoppa dem är det nu det skall göras. Men jag sitter kvar och läser vidare i Zombiefeber.

Kristina Ohlsson är en av våra flitigaste författare. Hon har bland annat skrivit kriminalromaner för vuxna och spökiga deckare och mysterier för barn, som Glasbarnen och Mysteriet på Hester Hill.

Nu i vår kom Zombiefeber, en kapitelbok för barn mellan 9 och 12 ungefär.

Boken utspelar sig i Edsala, ett litet samhälle på landet någonstans i Sverige. Det är tryckande högsommar och tid för sommarlov och simträning. Herberts föräldrar är döda och han bor hos sin farfar, men kanske börjar farfar bli för gammal för att ta hand om sin sonson, och sitt pensionat.

Om socialen bestämmer att Herbert måste flytta kommer han att rymma, det har han och bästa kompisen Sally bestämt.

Men snart får Herbert och Sally annat att oroa sig för. En mystisk feber sprider sig först bland barn och sedan vuxna i byn. En efter en insjuknar deltagarna i simskolan. Vad är det som pågår? Är de förgiftade av vattnet i bassängen? På dagarna sover de sjuka, men på kvällarna och nätterna söker de sig rödögda ut i byn och letar efter… ja efter vad?

En främling flyttar in på pensionatet, med sig har han blodbefläckade väskor och böcker. Vet han vad som sker med de sjuka? Och hur skall han, Herbert och Sally stoppa plågan?

Titeln är ju ganska avslöjande. Zombiefeber är en variant av den klassiska zombieberättelsen och en del av zombievågen som pågått i mainstreammedia under några år med tv-serier, böcker, seriealbum och film. Själva ämnet är knappast originellt nuförtiden. Det är utförandet om räknas.

Kristina Ohlsson har ett fantastiskt driv i berättandet. Nästan varje kapitel avslutas med en cliffhanger som gör att du vill läsa vidare. (Dock gick det lite väl snabbt mot slutet.) Den svenska sommaren är påtaglig med surrande insekter, tunga dofter och ljusa kvällar.

Herbert och Sally är personer jag gillar och gärna läser vidare om. De drabbade, eller ”de som aldrig sover” skulle vara läskiga att möta i verkligheten.

Gillar du spännande böcker för barn, så prova Zombiefeber. Den är lätt att komma in i och följa kronologiskt, en perfekt högläsning under sena semesterkvällar eller långa bilkörningar för den som inte är åksjuk.

Fler zombietips!

För barn

Själv är jag ganska kräsen när det gäller zombier och föredrar mer gore och armageddon. Zombiefeber är alldeles för tam för mig. Här kommer tre av mina favoriter:

Om du vill ha småskojiga Zombiestories med mer humor än skräck föreslår jag:

Sam Hays böcker i serien Zombiedjur.  Första boken heter: Hungriga hamsterns återkomst. Rolig och ganska ofarlig att läsa om man bara står ut med ruttnande djur och ögon som poppar ut.

För äldre barn och tonåringar

Vill du ha mer hardcore och armageddon rekommenderar jag den fantastiska serien: Varelserna av Magnus Nordin, en  nutida zombieappocalyps på Gotland. Bokserien riktar sig till lite äldre barn och tonåringar, och är lättläst. Varelserna- har en riktigt drabbande handling och skrämmande brutala teckningar. Detta är för dig som är mer van vid skräck och zombies. Eftersom bilderna är så pass otäcka kolla igenom boken innan du lämnar den till en nybliven zombienörd. Första boken i serien är: Elias bok.

För vuxna

Sist, min absoluta zombiebok för vuxna.

Världskrig Z av Max Brooks. Den har några år på nacken men är en skrämmande realistisk dokumentärroman om världen efter Världskrig Z när mänskligheten höll på att gå under. Vi möter överlevare från hela världen som berättar sina unika historier, och får en inblick i det politiska spelet för att avvärja katastrofen. Visst, så här skulle det kunna gå till, är min genomgående känsla av boken.

Har du sett filmen World War Z?  Boken är något helt annat. Något bättre. Läs den!

Kommentarer inaktiverade.