Facklitteratur
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

91 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 22 januari 2014 | Av |

Ett skönt smörgåsbord av ord, fakta och musik framför näsan, så beskriver Alexandra Zazzi sitt drömbibliotek. Om 91 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare fram till invigningen den 23 april.

Alexandra Zazzi är kock, journalist och programledare. Hon har gett ut ett flertal böcker om hälsa och matlagning. Dessutom vann hon Robinson 1998.

Vad är det bästa med bibliotek?
– Möjligheten till mycket inspiration, underhållning och information samlad på en plats. Att alla kommit dit för samma sak ger en skön stämning i lokalerna.

Hur ser ditt drömbibliotek ut?
– En plats med bekväma fåtöljer och lugn där allting finns som ett skönt smörgåsbord av ord, fakta och musik framför näsan.

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?
– Jag hoppas man har utvecklat E-böckerna ännu mer. Perfekt om man kan låna dem. Har precis fått en läsplatta och tycker att det är ett toppen sätt att läsa på och resa med.

Har du ett favoritbiblioteksminne?
– När jag kom till Sverige 1977 var biblioteket i Kista (Stockholm) alldeles nybyggt. Barn och ungdomssektionen bestod av många fåtöljer samlade i en cirkel runt böckerna, man kunde lyssna på upplästa böcker eller bara sitta i dem och läsa. Jag var där varje dag, läste otroligt många böcker och kommer ihåg lugnet som fanns där.

Vilken är den bästa bok du läst?
– Jag har läst otroligt många böcker och har svårt att plocka ut den sämsta eller den bästa. En som ligger mig varmt om hjärtat är Boktjuven av Markus Zusak.

Vad läser du just nu?
Tiggarflickan av Alice Munro. Och även om jag inte helt tycker om känslan i boken eller storyn och karaktärerna, uppskattar jag det välskrivna språket.

Kommentarer inaktiverade.