Musik

Way out West 2012

Publicerat 1 augusti 2012 | Av |

Bon Iver Bon Iver Bon Iver! Så är det lätt att känna inför Way out West tycker jag.

2011 var Bon Ivers år. Den fantastiska självbetitlade skivan, Bon Iver, kom och blev soundtrack för hela sommaren. Musiken är lite Peter Gabriel-aktig på sina ställen, det är mycket autotune, mycket falsett, men oftast låter det bara väldigt eget och ändå väldigt lättillgängligt och stämningsfullt. Man hör direkt att sångaren Justin Vernon har skägg, trots att rösten är så ljus.

Man blir inte heller förvånad över att höra att han gjorde sin första skiva, For Emma, Forever Ago helt ensam i ett hus när det precis hade tagit slut med en tjej. Så låter det hela tiden. Kanske skulle det ha känts pretentiöst om det inte var så vansinnigt begåvat och känsligt.

2011 tipsade jag om Bon Iver och fick tips av andra om den hela tiden. Skivan fick toppbetyg överallt. Och det var lätt att frälsa andra också. Man spelade bara upp Holocene på hög volym och så var ytterligare en person smittad av Bon Iver-febern. Alla gatumusikanter började låta ljust och sorgligt.

Och nu kommer han till Göteborg. Jag önskar att han fortfarande var en okänd pärla, att han hade varit en angelägenhet för några få och att han skulle spela en liten klubbspelning med några tagna entusiaster i publiken.

Nu blir det stor scen på Way Out West och risken är att stämningen inte blir så där intim och trolsk som när skivan spelas i skymningen. Men dåligt kan det knappast bli.

För den som ändå precis upptäckt Bon Iver eller den som lyssnat sönder de två skivorna finns det faktiskt lite mer, hurra!

Vi har EPn Blood Bank där man får 4 sånger som inte är med på skivorna.

Man kan låna Kanye Wests skiva My Beautiful Dark Twisted Fantasy där Bon Iver ingår i ett helt osannolikt samarbete som fungerar så bra att man önskar att de gjorde hela skivor ihop.

Och man kan lyssna på bidraget till välgörenhetesskivan Dark was the night.

Och bäst av allt och kanske allra mest otippat (i alla fall om man glömt att Bon Iver ligger på det väldigt gotiska skivbolaget 4AD) är samarbetet med St Vincent på soundtracket till Twilight – New Moon. Roslyn. Kanske hans allra bästa sång.

Kommentarer inaktiverade.