Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Aneurysmdimma" av Per Myrhill. Kartago förlag.

Vuxenserier på svenska

Publicerat 23 maj 2018 | Av |

Du har väl inte missat vår stora samling serieböcker längst ner i huset? Här finns böcker för ungdomar och vuxna i alla möjliga genrer. Här tipsar Maria om två böcker under ”realism”.

Lammen från Le Mans

Konstvetaren Elisa Rossholm fortsätter att teckna biografiska skildringar av kvinnoöden i Lammen från Le Mans. Efter Victoria Benedictsson och Mary Wollstonecraft är det dags för systrarna Papin – två hembiträden som 1933 mördar sin matmor och hennes dotter.

Men varför? Morden har kommit att bli omdiskuterade i snart ett sekel och analyserats utifrån kön, klass, sexualitet med mera… Författare som Jean Genet och Ruth Rendell har gjort sina egna litterära tolkningar av fallet men Rossholm går långt tillbaka till flickornas barndom. Fascinerande utan att vara spekulativt och en väldigt fin blandning av blyerts, färg och collage!

Aneurysmdimma

Få perspektiv på livet genom att läsa Per Myrhills Aneurysmdimma …! Efter en stor hjärnblödning i 40-årsåldern går en operation förfärligt fel och läkaren råkar skära av en nerv som aldrig läker. Per får fruktansvärda, konstanta smärtor som kräver att han tar stora mängder mediciner. Han tecknade ner sin historia som ett terapeutiskt verktyg och strider idag för att få använda medicinsk cannabis mot sina smärtor. Tung historia men teckningarna ger en fulrolig kontrast.  

Kommentarer inaktiverade.